Sposób przygotowania:
Jogurtowy chłodnik
Botwinkę dobrze opłukać, drobno pokroić liście, łodygi, buraczki, w garnku zalać wodą, dodać kostkę rosołową i gotować do miękkości buraczków, ugotowane dobrze wystudzić.
Ogórki zielone obrane ze skórki zetrzeć na tarce grubsze oczka, duże rzodkiewki umyte zetrzeć na tarce grubsze oczka, opłukany szczypiorek, koperek posiekać drobno, wsypać do większego garnka.
Dodać cukier, pieprz mielony, sól, ocet np. jabłkowy, wlać wystudzoną botwinkę, wlać jogurty i wszystko dobrze wymieszać, do smaku można dodać przyprawę w płynie.
Podawać z ugotowanymi na twardo i pokrojonymi jajkami.
Ogórki zielone obrane ze skórki zetrzeć na tarce grubsze oczka, duże rzodkiewki umyte zetrzeć na tarce grubsze oczka, opłukany szczypiorek, koperek posiekać drobno, wsypać do większego garnka.
Dodać cukier, pieprz mielony, sól, ocet np. jabłkowy, wlać wystudzoną botwinkę, wlać jogurty i wszystko dobrze wymieszać, do smaku można dodać przyprawę w płynie.
Podawać z ugotowanymi na twardo i pokrojonymi jajkami.