Sposób przygotowania:
Waniliowa szarlotka
Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Chłodzimy co najmniej dwie godziny w lodówce. Ciasto dzielimy w proporcji 2/3 i 1/3. Większą część ciasta rozwałkowujemy na wielkość tortownicy. Wylepiamy ciastem brzegi i spód tortownicy.
Waniliowe jabłka: Jabłka myjemy i obieramy ze skóry. Kroimy jabłka na większe kwadraty. Jabłka umieszczamy w garnku. Dusimy około 15 minut. Dodajemy cukier i cukier waniliowy. Mieszamy. Ponownie zagotowujemy. Dusimy około 15 minut. Dodajemy mąkę ziemniaczaną. Mieszamy do momentu rozpuszczenia. Gotowe jabłka studzimy.
Zimne jabłka układamy w środku tortownicy. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy pasy. Na cieście tworzymy kartkę. Ciasto piekę około 75 minut w 180 stopniach. Studzę. Posypuję cukrem pudrem.
Waniliowe jabłka: Jabłka myjemy i obieramy ze skóry. Kroimy jabłka na większe kwadraty. Jabłka umieszczamy w garnku. Dusimy około 15 minut. Dodajemy cukier i cukier waniliowy. Mieszamy. Ponownie zagotowujemy. Dusimy około 15 minut. Dodajemy mąkę ziemniaczaną. Mieszamy do momentu rozpuszczenia. Gotowe jabłka studzimy.
Zimne jabłka układamy w środku tortownicy. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy pasy. Na cieście tworzymy kartkę. Ciasto piekę około 75 minut w 180 stopniach. Studzę. Posypuję cukrem pudrem.