dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1189]

Jogurtowy cytrynowiec

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 140
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wilgotne, pachnące cytryną, niezwykle dobre i proste w przygotowaniu ciasto jogurtowe. Palce lizać :)

Jogurtowy cytrynowiec

Składniki:

Jogurtowy cytrynowiec

 

  • 3 jajka
  • 2 szk mąki
  • 2 niepełne łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szkl cukru trzcinowego
  • 1 duży jogurt grecki
  • 1/2 szkl oleju
  • 2 cytryny

Sposób przygotowania:

Jogurtowy cytrynowiec

krok1:

Jogurtowy cytrynowiec
jajka miksujemy z cukrem, jogurtem i olejem.

Jajka wbijamy do miski. Wsypujemy cukier trzcinowy i miksujemy. Do jajek wlewamy jogurt i olej. Mieszamy.

krok 2:

Jogurtowy cytrynowiec
wszystkie składniki ciasta dokładnie mieszamy.

Do miski wsypujemy przesiano mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy. Cytryny dokładnie myjemy i parzymy. Ścieramy skórę i wyciskany sok.

Dodajemy do ciasta i mieszamy.

krok 3:

Jogurtowy cytrynowiec
ciasto przelewamy do formy i pieczemy na złoty kolor.

Wąsko formę do pieczenia wykładamy papierem. Przelewamy ciasto. Wyrównujemy. Pieczemy ok 45 minut w 180 stopniach. Smacznego.