lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Ciasto marchewkowe z orzechami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Dziś ciasto marchewkowe z orzechami laskowymi i ziemnymi. Ciacho pachnie piernikiem ale zapewniam, że jest to marchewko- wiec. Smak zaskakuje, ale oto właśnie chodzi w tym cieście.

Ciasto marchewkowe z orzechami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ciasto marchewkowe z orzechami

Składniki:

  • 2 szklanki startej marchewki koło 5 szt a czasem jest to 6 szt
  • 1,5 szklanki mąki pszennej typ 450-500
  • 5 jaj
  • 1 szklanka oleju rzepakowego
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 1/2 szklanki orzechów laskowych
  • 1/2 szklanki orzechów ziemnych
  • 1/2 szklanki rodzynek

Sposób przygotowania:

Ciasto marchewkowe z orzechami

Wykonanie:

Jaja ubijamy z cukrem na puch, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą na przemian z olejem i miksujemy na najmniejszych obrotach. Dodajemy startą marchew, rodzynki i orzechy( utłukłam je tłuczkiem w woreczku).

Formę prostokątną wykładamy papierem do pieczenia ale tylko spód. Ciasto przekładamy do formy i wstawiamy do nagrzanego pieca.Pieczemy 45 minut w 170 stopniach.

Po upieczeniu i wystudzeniu można posypać cukrem pudrem lub polać płynną czekoladą.

Ciasto marchewkowe z orzechami .
Jaja ubijamy z cukrem na puch, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą na przemian z olejem i miksujemy na najmniejszych obrotach.
Ciasto marchewkowe z orzechami .
Dodajemy startą marchew, rodzynki i orzechy( utłukłam je tłuczkiem w woreczku).
Ciasto marchewkowe z orzechami .
Ciasto przekładamy do formy i wstawiamy do nagrzanego pieca .