Sposób przygotowania:
Ciasto cytrynowo-korzenne
Cytrynę dokładnie umyć i na tarce zetrzeć skórkę. Do miski wlać kefir, dodać cukier, cukier z wanilią, oliwę, skórkę z cytryny, sodę oczyszczoną i mąkę, zmiksować.
2/3 ciasta przelać do wyłożonej papierem do pieczenia foremki keksowej o wymiarach 32/8 cm. Pozostałe ciasto wymieszać z kakao, przyprawą do pierników, skórką pomarańczową i rodzynkami.
Wylać wzdłuż przez środek na białe ciasto.
Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec do suchego patyczka, około 40 minut.
Upieczone, ostudzone ciasto oblać polewą czekoladową i posypać płatkami kokosowymi lub ozdobić według własnego uznania.
2/3 ciasta przelać do wyłożonej papierem do pieczenia foremki keksowej o wymiarach 32/8 cm. Pozostałe ciasto wymieszać z kakao, przyprawą do pierników, skórką pomarańczową i rodzynkami.
Wylać wzdłuż przez środek na białe ciasto.
Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec do suchego patyczka, około 40 minut.
Upieczone, ostudzone ciasto oblać polewą czekoladową i posypać płatkami kokosowymi lub ozdobić według własnego uznania.