bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 848]

Ciasto cytrynowiec

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Cytrynowiec jest smaczny i delikatny w smaku, na lekko orzeźwiający smak. Jest proste i szybkie do przyrządzenia.

Ciasto cytrynowiec Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciasto cytrynowiec

 

  • Biszkopt:

 

 

 

 

  • 3/4 szklanki cukru

 

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • 2 łyżki wody

 

 

  • Masa cytrynowa:

 

  • 3 budynie śmietankowe

 

  • 1 szklanka cukru

 

 

  • 2 żółtka

 

  • 1 galaretka cytrynowa

 

 

 

  • Masa śmietanowa:

 

 

  • 1 galaretka cytrynowa

 

  • Dodatkowo:

 

  • opakowanie biszkoptów okrągłych

 

  • tabliczka czekolady gorzkiej

 

  • Poncz:

 

 

  • 0,5 szklanki wody

 

  • cukier do smaku

Sposób przygotowania:

Ciasto cytrynowiec
Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawaj cukier a następnie dodaj po żółtku i ucieraj dalej. Na końcu dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszaj. Przełóż do dużej blaszki i piecz ok.30 min.

Wyciśnij sok z 3 cytryn i uzupełnij wodą tak żeby był 1 litr. Odlej 1 szklankę wody z sokiem cytrynowym rozrób w niej budynie ,pozostałą część zagotuj z 1 szklanką cukru ,dodaj rozrobiony budyń w wodzie i ugotuj budyń.

Do gorącego budyniu wsyp suchą galaretkę cytrynową, dokładnie wymieszaj. Dodaj masło i żółtka i dobrze wymieszaj. Ciepłą masę wylej na biszkopt. Galaretkę cytrynową rozpuść w 1/2 szklanki gorącej wody i odstaw do stężenia. Śmietanę ubij , dodaj tężejącą galaretkę.Masę wyłóż na budyń.

Na masie budyniowej poukładaj biszkopty maczane w ponczu.Wierzch udekoruj roztopioną czekoladą w kąpieli wodnej.
Ciasto cytrynowiec
Przygotowane ciasto polewamy rozpuszczoną czekoladą.