Sposób przygotowania:
Ciasto cytrynowe
Do soku dodać 1 łyżkę syropu z cytrynek. Margarynę utrzeć z cukrem i szczyptą soli na krem do utartej masy dodawać po jednym jajku na zmianę z przesianą mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz sok cytrynowy na koniec dodać otartą skórę z cytryny i dokładnie wymieszać ( ciasto jest gęste).
Formę do keksa o długości około 30 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej ciasto.
Piec w temp. 180st około 50 minut do suchego patyczka. Odsączyć syrop z cytryn i wymieszać z 1-2 łyżkami przegotowanej i wystudzonej wody, upieczone i wystudzone ciasto nakłuć gęsto wykałaczką i nasączyć syropem z cytryn.
Cukier puder utrzeć z niewielką ilością wody na gładki lukier i polać nim ciasto na wierzchu ułożyć plasterki cytryn i odstawić do zastygnięcia lukru.
Formę do keksa o długości około 30 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej ciasto.
Piec w temp. 180st około 50 minut do suchego patyczka. Odsączyć syrop z cytryn i wymieszać z 1-2 łyżkami przegotowanej i wystudzonej wody, upieczone i wystudzone ciasto nakłuć gęsto wykałaczką i nasączyć syropem z cytryn.
Cukier puder utrzeć z niewielką ilością wody na gładki lukier i polać nim ciasto na wierzchu ułożyć plasterki cytryn i odstawić do zastygnięcia lukru.