iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Ciasto cytrynowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Przyjemne w smaku i proste w przygotowaniu ciasto cytrynowe. Ciasto dzięki nasączeniu jest przyjemnie wilgotne.

Ciasto cytrynowe Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciasto cytrynowe

ciasto:

dodatkowo:

  • słoiczek cytrynek w rumie
  • 1 szklanka cukru pudru

Sposób przygotowania:

Ciasto cytrynowe
Do soku dodać 1 łyżkę syropu z cytrynek. Margarynę utrzeć z cukrem i szczyptą soli na krem do utartej masy dodawać po jednym jajku na zmianę z przesianą mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz sok cytrynowy na koniec dodać otartą skórę z cytryny i dokładnie wymieszać ( ciasto jest gęste).

Formę do keksa o długości około 30 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej ciasto.

Piec w temp. 180st około 50 minut do suchego patyczka. Odsączyć syrop z cytryn i wymieszać z 1-2 łyżkami przegotowanej i wystudzonej wody, upieczone i wystudzone ciasto nakłuć gęsto wykałaczką i nasączyć syropem z cytryn.

Cukier puder utrzeć z niewielką ilością wody na gładki lukier i polać nim ciasto na wierzchu ułożyć plasterki cytryn i odstawić do zastygnięcia lukru. 
Ciasto cytrynowe