reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Cytrynowiec- pyszne ciasto ucierane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pod tą nazwą mam zapisane dwa ciasta. Różnią się choć niewiele, ale dzisiaj to prostsze i szybsze, ale też pyszne.

Cytrynowiec- pyszne  ciasto ucierane

Składniki:

Cytrynowiec- pyszne ciasto ucierane

 

  • Ciasto:

 

 

 

  • szklanka cukru

 

  • 2 szklanki maki pszennej

 

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

 

  • Polewa:

 

 

  • szklanka cukru

 

Sposób przygotowania:

Cytrynowiec- pyszne ciasto ucierane

ciasto

Cytrynowiec- pyszne  ciasto ucierane
z cytryny ścieramy tylko tą żółtą część inaczej może być wyczuwalna goryczka

Masło/margarynę ucieramy na puszysto, potem stopniowo wsypujemy cukier.

Ucieramy razem do rozpuszczenia się cukru.

Następnie nie przerywając ucierania dodajemy po jednym jajku.

Na końcu wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i skórkę z umytych i wyparzonych cytryn.

pieczenie

Cytrynowiec- pyszne  ciasto ucierane
pieczemy na złoty kolor i sprawdzamy patyczkiem

Utarte ciasto przekładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia- wyrównujemy górę.

Ciasto pieczemy w 175 stopniach przez 25-30 minut do suchego patyczka.

polewa

Cytrynowiec- pyszne  ciasto ucierane
w soku z cytryny cukier sie nie rozpuści, ale w ten sposób osiągniemy chrupiącą skórkę

Polewa

Wyciskamy sok z 2 cytryn, dodajemy cukier i mieszamy, wylewamy na gorące ciasto.

Ciasto odstawiamy do wystudzenia.

Cukier w soku z cytryny się nie rozpuści, ale po wystudzeniu utworzy chrupiącą polewę.

Smacznego:)


Tagi:

ciasto