Sposób przygotowania:
Cytrynowiec- pyszne ciasto ucieraneciasto
Masło/margarynę ucieramy na puszysto, potem stopniowo wsypujemy cukier.
Ucieramy razem do rozpuszczenia się cukru.
Następnie nie przerywając ucierania dodajemy po jednym jajku.
Na końcu wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i skórkę z umytych i wyparzonych cytryn.
pieczenie
Utarte ciasto przekładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia- wyrównujemy górę.
Ciasto pieczemy w 175 stopniach przez 25-30 minut do suchego patyczka.
polewa
Polewa
Wyciskamy sok z 2 cytryn, dodajemy cukier i mieszamy, wylewamy na gorące ciasto.
Ciasto odstawiamy do wystudzenia.
Cukier w soku z cytryny się nie rozpuści, ale po wystudzeniu utworzy chrupiącą polewę.
Smacznego:)