Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Styropian- czyli sernik bez sera

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Sernik bez sera? Czemu nie. Pierwszy raz piekłam to ciasto, przepis znalazłam w starym zeszycie, sprawdziłam w internecie i się okazało, że to dość popularne ciasto. Nie ukrywam też, że pyszne. Masa jest bardzo delikatna w smaku.

Styropian- czyli sernik bez sera

Składniki:

Styropian- czyli sernik bez sera

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 25 dag masło lub margaryny
  • 4 żółtka
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka bułki tartej
  • mąka pszenna do posypania stolnicy

Masa śmietankowa:

  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 1 szklanka cukru
  • 3 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
  • 3 kwaśne śmietany 18 % ( po 330 g każda )
  • 1 mała płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Styropian- czyli sernik bez sera

Przygotowanie ciasta:

Styropian- czyli sernik bez sera
Z podanych składników przygotowujemy ciasto.

Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie części. Jedną część ciasta zawijamy w woreczek i wkładamy do zamrażalnika, drugą część ciasta wkładamy do lodówki, na około 30 minut. Po tym czasie ciasto z lodówki wałkujemy i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm, posypujemy bułką tartą i nakłuwamy widelcem.

Przygotowanie masy śmietankowej:

Styropian- czyli sernik bez sera
Z podanych składników przygotowujemy masę.

Białka przekładamy do miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dodajemy śmietany, proszek do pieczenia i budynie w proszku, chwilę miksujemy.

Przygotowanie do pieczenia:

Styropian- czyli sernik bez sera
Przygotowaną msę śmietankową przekładamy na ciasto.

Przygotowaną masę śmietankową wykładamy na ciasto.

Do pieczenia:

Styropian- czyli sernik bez sera
Zamrożone ciasto ścieramy na tarce o dużych oczkach.

Ciasto wyjmujemy z zamrażarki i ścieramy na tarce o dużych oczkach na masę śmietankową.

Pieczenie:

Styropian- czyli sernik bez sera
Następnie ciasto pieczemy około 60 minut.Studzimy i podajemy.

Ciasto pieczemy w temperaturze 170 stopni około 60 minut. Studzimy, najlepiej całą noc, wyjmujemy z blaszki, kroimy i podajemy.


Tagi:

sernik ciasto