Sposób przygotowania:
Styropian, czyli sernik bez seraCiasto:

Mąkę, proszek do pieczenia, cukry i sól - przesiać do dużej miski. Dodać żółtka i masło.
Całość zagnieść i podzielić na 1/3 i 2/3 części.
Mniejszą część owinąć folią spożywczą i włożyć do zamrażalki.
Blachę (wyłożoną papierem do pieczenia) wyłożyć ciastem i po nakłuwać.
Ciasto podpiec 15 minut w 190 stopniach.
Pianka śmietankowa:

Białka z solą ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i delikatnie zmiksować do uzyskania konsystencji gładkiej bezy.
Wsypać budyń w proszku.
Powstałą masę stopniowo połączyć ze śmietaną - delikatnie mieszając łyżką.
Całość:

Podpieczone ciasto posmarować dżemem. Delikatnie przełożyć piankę, a na wierzch zetrzeć ciasto - wyjęte z zamrażalnika.
Piec 50 minut w 180 stopniach i pozostawić do ostudzenia.
Przez pierwsze 30 minut od wyłączenia piekarnika nie wolno otwierać drzwiczek.
Następnie delikatnie je uchylić i ciasto studzić przez około 60 minut.
Posypać cukrem pudrem.
iziona