Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1356]

Styropian, czyli sernik bez sera

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Sernik bez sera? Tak, smak ciasta przypomina pyszny i delikatny sernik. Nikt nie wyczuje, że ciasto jest na bazie śmietany.

Styropian, czyli sernik bez sera Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Styropian, czyli sernik bez sera

Ciasto kruche:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 6 żółtek
  • 250g masła lub margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szczypta soli

Pianka śmietankowa:

  • 1,2 litra śmietany 18%
  • 1 szklanka cukru
  • 2 budynie śmietankowe
  • 6 białek
  • 1 szczypta soli

Dodatkowo:

  • dżem (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Styropian, czyli sernik bez sera

Ciasto:

Styropian, czyli sernik bez sera
Porcja ciasta jest dopasowana na dużą blachę.

Mąkę, proszek do pieczenia, cukry i sól - przesiać do dużej miski. Dodać żółtka i masło.
Całość zagnieść i podzielić na 1/3 i 2/3 części.

Mniejszą część owinąć folią spożywczą i włożyć do zamrażalki.
Blachę (wyłożoną papierem do pieczenia) wyłożyć ciastem i po nakłuwać.

Ciasto podpiec 15 minut w 190 stopniach.

Pianka śmietankowa:

Styropian, czyli sernik bez sera
Pianka powinna być puszysta i należy uważać, aby nie opadła.

Białka z solą ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i delikatnie zmiksować do uzyskania konsystencji gładkiej bezy.

Wsypać budyń w proszku.

Powstałą masę stopniowo połączyć ze śmietaną - delikatnie mieszając łyżką.

Całość:

Styropian, czyli sernik bez sera
Należy zastosować się do wskazówek dotyczących studzenia ciasta.

Podpieczone ciasto posmarować dżemem. Delikatnie przełożyć piankę, a na wierzch zetrzeć ciasto - wyjęte z zamrażalnika.

Piec 50 minut w 180 stopniach i pozostawić do ostudzenia.
Przez pierwsze 30 minut od wyłączenia piekarnika nie wolno otwierać drzwiczek.

Następnie delikatnie je uchylić i ciasto studzić przez około 60 minut.
Posypać cukrem pudrem.