WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Sernik bez sera

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Sernik bez sera to trochę szukane ciasto. W smaku przypomina zwykły sernik, a zrobiony jest z jogurtów naturalnych.

Sernik bez sera Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Sernik bez sera

 

  • 800g jogurtu naturalnego
  • 5 jajek
  • 300g cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy 32g
  • 0,5szkl. oleju
  • 2 budynie bez cukru o smaku waniliowym lub śmietankowym
  • szczypta soli
  • Polewa:
  • 1,5 tabliczki białej czekolady (150g)
  • 3-4 łyżki mleka
  • wiórki kokosowe

Sposób przygotowania:

Sernik bez sera

ETAP 1:

Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z 0,5 szkl. pudru pudru na jasny krem. Dodać jogurt, proszki budyniowe i olej i zmiksować. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać cukier waniliowy i pozostały cukier puder i miksować aż cały cukier się rozpuści a piana będzie lśniąca. Pianę przełożyć do masy z żółtek i jogurtu i delikatnie wymieszać łyżką.

Tortownicę o średnicy ok. 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej masę. Ciasto wstawić do piekarnika. Pod ciastem na niższej półce piekarnika ustawić naczynie z wodą. Piec w temp. 170 stopni przez ok. 1 godzinę i 15 minut.

Po upieczeniu wystudzić. Polać białą czekoladą roztopioną z mlekiem i obsypać wiórkami kokosowymi.

Sernik bez sera
Sernik bez sera po oblaniu polewą i posypaniu wiórkami