Jesteśmy tym co jemy

Jesteśmy tym co jemy

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 116]

Jogurtowy sos pieczarkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Uwielbiamy sosy, to częsty dodatek do makaronów, klusek, mięs itp. Dziś zapraszam na sos na bazie jogurtu.

Jogurtowy sos pieczarkowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jogurtowy sos pieczarkowy

 

  • 500 g pieczarek
  • 180 g jogurtu greckiego
  • 1 cebula
  • 1/4 szklanki wrzątku
  • 1 łyżka oleju/oliwy
  • 1 łyżeczka tymianku
  • świeża natka pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Jogurtowy sos pieczarkowy
Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażamy. Pieczarki myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę i wrzucamy do cebuli - podsmażamy na brązowo.Pieczarki oprószamy tymiankiem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, następnie wlewamy wrzącą wodę - zagotować. Jogurt przekładamy do miseczki, dodajemy kilka łyżek wody z pieczarek - mieszamy, następnie wlewamy całą mieszankę na patelnię i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy, aż sos zgęstnieje. Na koniec posypujemy posiekaną natką pietruszki.Smacznego :)
Jogurtowy sos pieczarkowy
Na rozgrzaną patelnię podsmażamy cebulę i pieczarki
Jogurtowy sos pieczarkowy
Pieczarki oprószamy tymiankiem i doprawiamy do smaku
Jogurtowy sos pieczarkowy
Jogurt przekładamy do miseczki i mieszamy z wodą z pieczarkami
Jogurtowy sos pieczarkowy
Cały jogurt wlewamy do pieczarek i gotujemy