Można go dodawać do pulpetów, schabu, makaronu, placków ziemniaczanych czy nawet klusek. Sos pieczarkowy bez wątpienia jest uniwersalny a dodatkowo bardzo prosty w przygotowaniu. Wystarczy pokrojone pieczarki poddusić z cebulą i przyprawami a następnie całość zmiksować lub zagęścić śmietaną. Jego szerokie zastosowanie w kulinariach zaowocowało powstaniem takich potraw, jak gołąbki, kluski śląskie, kopytka, pulpeciki czy nawet karkówka w sosie pieczarkowym. Dzięki dużej dostępności pieczarek, sos ten możemy przygotować o każdej porze roku.

Zobacz inspirujące przepisy na sos pieczarkowy i dania z jego udziałem!
Sos węgierski

Sos węgierski

Sos węgierski można przygotować na bazie karkówki wieprzowej z dodatkiem marchwi i papryki. Niezbędnymi przyprawami są: sól, czarny pieprz mielony i ziarnisty, ziele angielskie oraz liść laurowy, a pikanterii nada potrawie mielona papryka. Sos po węgiersku doskonale komponuje się z plackami ziemniaczanymi, można go również serwować z pieczywem. Sos do placków po węgiersku zagęszcza się zawiesiną z mąki lub koncentratem pomidorowym. Prawdziwym przysmakiem jest sos węgierski z pieczarkami, wołowiną i czerwoną oraz żółtą papryką.

Sos meksykański

Sos meksykański

Sos meksykański to zbiorcza nazwa wielu rodzajów różnych dipów i dodatków do potraw. Najpopularniejsze są meksykańskie salsy, czyli sosy przyrządzane na zimno, np. z pomidorów. Guacamole to kolejny bardzo znany meksykański przysmak. To gęsty dip z awokado, soku z cytryny, soli i czosnku. Sos meksykański można też przyrządzić z pomidorów z dodatkiem czerwonej fasoli i chili. Jest wyśmienity do tortilli, makaronu, a nawet pizzy.

Sos pieprzowy

Sos pieprzowy

Sos pieprzowy jest świetnym dodatkiem do dań mięsnych i rybnych. Ma wyrazisty smak i aromat. Przygotowując sos, należy zwrócić szczególną uwagę na masło. Powinno ono być o wysokiej zawartości tłuszczu – około 80 procent – po to, by uniknąć mieszaniny innych tłuszczów roślinnych. Do sosu należy przygotować również świeżo mielony pieprz, mąkę, wodę, ostrą musztardę oraz szklankę białego wina (lub bulionu). Na zimno może służyć jako dip do przekąsek.

Kurczak w sosie pieczarkowym

Kurczak w sosie pieczarkowym

Drób dobrze komponuje się z wieloma sosami. Jeśli jednak masz ochotę na szybkie i smaczne danie, sięgnij po kurczaka w sosie pieczarkowym. To prosta i tania propozycja na obiad dla całej rodziny. W dodatku można ją przygotować w kwadrans. Pierś z kurczaka należy podsmażyć a następnie poddusić z pokrojonymi pieczarkami. Całość zalewa się śmietaną i otrzymuje gęsty sos – idealny do kaszy, makaronu czy placków ziemniaczanych. W wersji dietetycznej śmietanę można zastąpić jogurtem naturalnym, otrzymując równie smaczny efekt!

Sos pieczarkowy ze śmietaną

Sos pieczarkowy ze śmietaną

Sos pieczarkowy można zrobić na wiele różnych sposobów. Najprostszy polega na zblendowaniu na gładką masę podduszonych pieczarek. Taki sos pieczarkowy bez śmietany świetnie sprawdza się jako dodatek do mięs lub nadzienie do tartaletek. Nie da się ukryć, że znacznie popularniejszy od niego jest sos śmietanowo-pieczarkowy, który otrzymujemy po dodaniu śmietany do podsmażonych grzybów. Można go dodatkowo wzbogacić kurczakiem i wykorzystać do makaronu lub zostawić w wersji pierwotnej i dodać do kopytek. Każda z tych opcji jest równie smaczna!

Sos myśliwski

Sos myśliwski

Sos myśliwski idealnie nadaje się do smażonych mięs, makaronów i kasz. Odznacza się intensywnym smakiem i aromatem. Przygotowuje się go z suszonych grzybów, boczku, cebuli, masła, pomidorów, mąki, ogórka kiszonego, musztardy, mielonej papryki, soli i pieprzu. Można do niego dodać również czerwone wino, które nada szczególnie ciemnym mięsom, wyrazistości smaku. Sos podaje się w sosjerce lub polewając nim danie.

Sos karmelowy

Sos karmelowy

Sos karmelowy doskonale nadaje się naleśników, ciastek, gofrów, lodów i wszelkiego rodzaju innych deserów. Do jego przygotowania potrzeba odrobiny śmietanki 36-procentowej, szklanki cukru, paru łyżek masła, soli i wody. Na patelni z wodą podgrzewa się cukier, aż nabierze złoto-brązowego koloru. Następnie dodaje masło i śmietanę do momentu połączenia z karmelem. Gotowy, schłodzony sos karmelowy można przechowywać w lodówce do trzech tygodni.

Sos balsamiczny

Sos balsamiczny

Sos balsamiczny jest smaczny oraz szybki i prosty w przygotowaniu. Doskonale komponuje się z pieczywem, sałatkami, warzywami (świeżymi i przetworzonymi), sałatkami, mięsem, wędlinami, serami oraz marynatami. Dressing można nawet dodawać do wypieków, owoców i deserów. Sos powstaje na bazie octu balsamicznego. Odrobinę kwaśnego płynu należy wlać do miski, a następnie dodać oliwę z oliwek, miód (albo syrop klonowy), mielony pieprz czarny, a także sól morską. Opcjonalnie można wsypać szczyptę cynamonu, kardamonu i imbiru. W ten sposób dressing będzie bardziej aromatyczny i nabierze korzennego smaku. Wszystkie składniki miesza się i odstawia do lodówki na 15 minut. Dzięki temu smak sosu ujednolici się.

Sos curry

Sos curry

Sos curry przygotowuje się z mlekiem, śmietaną lub jogurtem. Należy do niego dodać przyprawę curry, masło, bulion warzywny, cebulę i mąkę, sól i pieprz. Można też wkroić jabłko, dzięki któremu sos zyska słodki posmak. Jogurtowy sos curry przyrządza się z sosem sojowym, sezamem i czosnkiem. Do dekoracji używa się np. natki pietruszki. Curry najlepiej pasuje do mięs, szczególnie do kurczaka.

Makaron z sosem pieczarkowym

Makaron z sosem pieczarkowym

Makaron podajemy z rozmaitymi sosami. Obok tradycyjnego bolognese, napoli czy carbonara, równie popularny jest sos pieczarkowy. Aby go zrobić, wystarczą pieczarki, cebula i śmietana. Taki sos pieczarkowy do makaronu jest kremowy, ale z całą pewnością nie mdły. Wystarczy odrobina pieprzu, by wydobyć z niego głębię smaku. Do makaronu dobrze jest też wykorzystać wariacje tego sosu. Jakie? Przykładowo sos serowo-pieczarkowy, czy też dietetyczny sos z pieczarek. To bez wątpienia wersje, które warto wypróbować i zaserwować swoim bliskim!
 

Sos duński

Sos duński

Sos duński, inaczej Remoulade, przygotowuje się z majonezu, śmietany, musztardy Dijon, marchewki, szczypiorku, małosolnego ogórka i cebuli. Doprawia się go sokiem z cytryny, czosnkiem, kurkumą, cząbrem, solą oraz pieprzem. Surowe warzywa należy drobno posiekać i wymieszać z pozostałymi składnikami. Sos duński to doskonały dodatek do hamburgerów, mięs i wędlin.

Polecane przepisy do kategorii Sos pieczarkowy

Znaleźliśmy 187 przepisów w kategorii Sos pieczarkowy

Sos pieczarkowy

Sos pieczarkowy

Ania321 Ania321

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Sos pieczarkowy

Sos pieczarkowy

Wafelek2601 Wafelek2601

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Sos pieczarkowy

Sos pieczarkowy

kuchcik89 kuchcik89

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Sos pieczarkowy

Sos pieczarkowy

migotka28 migotka28

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Sos pieczarkowy

Sos pieczarkowy

anulkadh anulkadh
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: