p.jola1

p.jola1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 919]

Jogurtowy torcik z truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

sposób na truskawki - lekki jogurtowy torcik

Jogurtowy torcik z truskawkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Jogurtowy torcik z truskawkami

 

  • 400 g jogurtu greckiego,
  • 2 szt galaretki truskawkowe,
  • 250 g truskawek,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • 10 kropli olejku śmietankowego,
  • 1 łyżka oleju

 

Sposób przygotowania:

Jogurtowy torcik z truskawkami
Formę do ciast na zimno smarujemy olejem. 2 Galaretki rozpuszczamy w 600 ml wrzącej wody, 1/4 wylewamy na spód formy, wkładamy połówki truskawek, zostawiamy do stężenia, gdy pozostała galaretka zaczyna już tężeć, dodajemy 1 łyżkę cukru pudru, 10 kropli olejku śmietankowego, oraz cały jogurt grecki, dokładnie łączymy za pomocą miksera, wsypujemy pozostałe truskawki pokrojone w kostkę, delikatnie mieszamy łyżką i wylewamy do formy, zamykamy i wstawiamy na godzinę do lodówki. Wyciągamy torcik, odwracamy formę i ustawiamy ją na okrągłym talerzu, delikatnie otwieramy górną pokrywkę, wpuszczamy powietrze i pozwalamy aby ciasto samo odkleiło się od formy. Kroimy ciasto na mniejsze kawałki.
Jogurtowy torcik z truskawkami
Po rozkrojeniu torcika na porcjei widać kawałki truskawek