Sposób przygotowania:
Jubileuszowy koszyk ze słodkościami
Koszyczek oczywiście można zrobić z robionego ciasta drożdżowego, ja poszłam na łatwiznę i zrobiłam z gotowego. Ciasto drożdżowego rozkładamy na płasko i tniemy na paseczki ok 1 centymetrowe. Bierzemy naczynie żaroodporne, lub szklaną miskę, która nadaje się do podgrzewania w piekarniku i owijamy ją folią aluminiową. Na misce układamy 4 paski ciasta, tak aby krzyżowały się na środku. Kolejnymi paskami oplatamy miskę naokoło, tak jak plecie się koszyki z wikliny. Całość smarujemy żółtkiem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na złoty kolor (ok 15 minut). Można również zapleść z paseczków warkocz, który po upieczeniu będzie stanowił rączkę koszyka. Koszyk pieczemy na misce, po upieczeniu wyciągamy miskę i folię. Po wystudzeniu możemy włożyć do środka kolorową serwetkę i wypełnić koszyk ulubionymi smakołykami. Mój koszyczek jest wypełniony babeczkami w kształcie motylków, upieczonymi z tego przepisu https://gotujmy.pl/babeczkowe-motylki,przepisy,127210.html oraz różyczkami na patyczkach wg przepisu https://gotujmy.pl/ciastka-jak-rozyczki,przepisy,169755.html
Pyza
evita0007
. . . oj Pyza miska się skurczyła ^^
Pyza
szpileczka
Konczi
monikaT83
zbysiowa
mariel78