Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Kabaczek faszerowany wg Cukiereczek13

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Polecam na obiad, dobra alternatywa dla ziemniaków.

Kabaczek faszerowany wg Cukiereczek13 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kabaczek faszerowany wg Cukiereczek13

 

  • mięso mielone 250 g,
  • papryka żółta,
  • cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • kabaczek,
  • przyprawy(sól, pieprz, papryka ostra),
  • koncentrat pomidorowy 1 łyżeczka,
  • ser żółty

Sposób przygotowania:

Kabaczek faszerowany wg Cukiereczek13
Kabaczek myjemy i kroimy na plastry o grubości około 3 cm. Z każdego takiego plastra wydrążamy miąższ pozostawiając cienki spód. Cebulkę kroimy w kostkę i szklimy na masełku dodając przeciśnięty przez praskę czosnek. Po chwili dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę. Wszystko razem dusimy. Gdy papryka będzie miękka dodajemy mięso mielone i wszystko razem smażymy do miękkości i doprawiamy przyprawami oraz dodajemy koncentrat pomidorowy. Pod koniec smażenia dodajemy ser starty na grubych oczkach tarki - wszystko mieszamy. Tak przygotowanym farszem napełniamy plastry kabaczka i wkładamy je do naczynia żaroodpornego. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 min.
Kabaczek faszerowany wg Cukiereczek13
Kabaczek myjemy i kroimy na plastry o grubości około 3 cm.
Kabaczek faszerowany wg Cukiereczek13
Przygotowujemy farsz z mięsa mielonego i papryki.
Kabaczek faszerowany wg Cukiereczek13
Przygotowanym farszem napełniamy plastry kabaczka.
Kabaczek faszerowany wg Cukiereczek13
Polecam gorąco na obiad i życzę smacznego :)