SUPERPRZEPIS

Kaczka Eli marynowana w cytrusach

  • 1
  • eli_555
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Kaczka Eli marynowana w cytrusach

Przygotowałam kaczkę natartą czosnkiem i zamarynowaną w cebuli i soku z pomarańczy i cytryny. Kaczka pieczona w piekarniku, polewana bulionem.

Składniki:

Kaczka Eli marynowana w cytrusach

kaczka

  • 1 kaczka _ 2.5 kg

cytrusy

pozostałe składniki

  • 1 główka czosnku
  • 2 duże cebule
  • 1 opakowanie przyprawy do gęsi
  • 3 łyżki oleju
  • 500 ml bulionu

cytrusy do dekoracji

Sposób przygotowania:

Kaczka Eli marynowana w cytrusach

przygotowanie składników

Kaczka Eli marynowana w cytrusach
Obrane cebule drobno pokroić. Czosnek przecisnąć przez praskę.

Cebule obrać z łupinek i drobno pokroić. Czosnek obrać z łupinek i przecisnąć przez praskę.

przygotowanie składników cd

Kaczka Eli marynowana w cytrusach
Z umytych pomarańczy i cytryn wycisnąć sok.

Pomarańcze i cytryny umyć, przekroić na połówki i wycisnąć sok.

przygotowanie kaczki

Kaczka Eli marynowana w cytrusach
Opłukaną kaczkę osuszyć ręcznikiem papierowym.zyć

Kaczkę opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem.

przygotowanie kaczki cd

Kaczka Eli marynowana w cytrusach
Zalać sokiem natartą czosnkiem i obłożoną cebulą kaczkę.

Kaczkę natrzeć czosnkiem, obłożyć cebulą i zalać sokiem z pomarańcz i cytryn. Kaczkę włożyć do lodówki na noc.

Po wyjęciu z lodówki oczyścić kaczkę z cebuli ( cebulę z sokiem zachować ) i natrzeć przyprawą do gęsi.

przygotowanie kaczki cd

Kaczka Eli marynowana w cytrusach

W brytfannie rozgrzać olej i obsmażyć kaczkę. Kaczkę przełożyć do naczynia do zapiekania z rusztem.

przygotowanie kaczki cd

Kaczka Eli marynowana w cytrusach

W tłuszczu z opiekania kaczki usmażyć cebulę i przełożyć do kaczki. Do cebuli wlać 500 ml wody. Naczynie włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C góra - dół i piec 120 minut.

Co jakiś czas polewać kaczkę bulionem. Gdy kaczka za szybko się rumieni, przykryć ją folią aluminiową.

Po 120 minutach zdjąć folię i jeszcze 10 minut piec, żeby kaczka się zrumieniła.

podawanie kaczki

Kaczka Eli marynowana w cytrusach

Umytą pomarańczę i cytrynę pokroić w plasterki. Kaczkę przełożyć na półmisek i obłożyć plasterkami cytrusów. Sos zlać do rondla i zmiksować. Sos podać w sosjerce.

Smacznego!