Sposób przygotowania:
Kaczka Eli marynowana w cytrusachprzygotowanie składników
Cebule obrać z łupinek i drobno pokroić. Czosnek obrać z łupinek i przecisnąć przez praskę.
przygotowanie składników cd
Pomarańcze i cytryny umyć, przekroić na połówki i wycisnąć sok.
przygotowanie kaczki
Kaczkę opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem.
przygotowanie kaczki cd
Kaczkę natrzeć czosnkiem, obłożyć cebulą i zalać sokiem z pomarańcz i cytryn. Kaczkę włożyć do lodówki na noc.
Po wyjęciu z lodówki oczyścić kaczkę z cebuli ( cebulę z sokiem zachować ) i natrzeć przyprawą do gęsi.
przygotowanie kaczki cd
W brytfannie rozgrzać olej i obsmażyć kaczkę. Kaczkę przełożyć do naczynia do zapiekania z rusztem.
przygotowanie kaczki cd
W tłuszczu z opiekania kaczki usmażyć cebulę i przełożyć do kaczki. Do cebuli wlać 500 ml wody. Naczynie włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C góra - dół i piec 120 minut.
Co jakiś czas polewać kaczkę bulionem. Gdy kaczka za szybko się rumieni, przykryć ją folią aluminiową.
Po 120 minutach zdjąć folię i jeszcze 10 minut piec, żeby kaczka się zrumieniła.
podawanie kaczki
Umytą pomarańczę i cytrynę pokroić w plasterki. Kaczkę przełożyć na półmisek i obłożyć plasterkami cytrusów. Sos zlać do rondla i zmiksować. Sos podać w sosjerce.
Smacznego!
zbysiowa