SUPERPRZEPIS

Piersi kaczki w sosie własnym

  • 2
  • misia5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6
Piersi kaczki w sosie własnym Więcej zdjęć (9)

Pyszne bardzo delikatne duszone piersi z kaczki w sosie własnym. Doskonałe na obiad dla całej rodziny.

Składniki:

Piersi kaczki w sosie własnym

 

Sposób przygotowania:

Piersi kaczki w sosie własnym
Piersi z kaczki oczyszczamy, dokładnie myjemy i osuszamy np. ręcznikiem papierowym.

Stronę ze skórą ostrożnie nacinamy ostrym nożem uważając żeby nie przeciąć mięsa. Przyprawiamy z każdej strony solą morską i świeżo zmielonym pieprzem.

Tak przygotowane mięso obsmażamy na złoty kolor z każdej strony. Na patelnię wlewamy wodę do wysokości zrumienionej skóry. Doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy liść laurowy, angielskie ziele, rozmaryn i dusimy na wolnym ogniu do zredukowania sosu. Podajemy z dowolnymi dodatkami.
Piersi kaczki w sosie własnym
Piersi z kaczki oczyszczamy myjemy i osuszamy
Piersi kaczki w sosie własnym
Skórę na piersiach nacinamy ostrym nożem
Piersi kaczki w sosie własnym
Piersi przyprawiamy solą morską oraz świeżo zmielonym pieprzem
Piersi kaczki w sosie własnym
Piersi z kaczki obsmażamy na złoty kolor z każdej strony
Piersi kaczki w sosie własnym
Na patelnię wlewamy wodę
Piersi kaczki w sosie własnym
Dodajemy przyprawy
Piersi kaczki w sosie własnym
Dusimy do zredukowania sosu
Piersi kaczki w sosie własnym
Podajemy z dowolnymi dodatkami