Sposób przygotowania:
Piernikowe pierogiETAP 1
NADZIENIE: Ser przekładamy do miski. Dodajemy do niego żółtko, cukier puder oraz cukier waniliowy. Całość mieszamy. Gotowy ser łączymy z drobno pokrojonymi śliwkami kalifornijskimi.
ETAP 2
CIASTO: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej cynamon oraz przyprawę do piernika. Sypkie składniki mieszamy ze sobą. Następnie dodajemy do nich jajko, sól, olej oraz stopniowo w miarę wyrabiania wodę.
ETAP 3
Ciasto zarabiamy do momentu pojawienia się w nim pęcherzyków powietrza.
ETAP 4
Gotowe wałkujemy na grubość około 3 mm. Z ciasta za pomocą szklanki wycinamy koła.
Na każde kółko nakładamy porcje serowo- śliwkowego nadzienia.
ETAP 5
Po nałożeniu nadzienia sklejamy pierogi.
Gotowe gotujemy w osolonej wodzie z niewielkim dodatkiem tłuszczu. Po około 5 minutach wyjmujemy je.
Ugotowane porcjujemy na talerze. Polewamy rozpuszczonym masłem, posypujemy gwiazdkami i podajemy.
cherry
ciasteczka
Czekoladka 2