SUPERPRZEPIS

Piernikowe pierogi

  • 2
  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Piernikowe pierogi Więcej zdjęć (5)

Pierogi polecam przygotować w okresie Świąt Bożego Narodzenia. Sprawdzą się również jako wigilijne danie.
Polecam zwłaszcza piernikowym smakoszom, ale nie tylko.

Składniki:

Piernikowe pierogi

CIASTO:

  • Ok 2,5 szklanki mąki tortowej,
  • 1 łyżka przyprawy do piernika,
  • ¾ łyżeczki cynamonu,
  • Szczypta soli,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki oleju,
  • Około 1 szklanka gorącej wody,

NADZIENIE

  • Ok 450 gram serka twarogowego
  • 2 łyżki cukru pudru do smaku,
  • 1 cukier waniliowy,
  • Około 80 gram śliwki kalifornijskiej,
  • 1 żółtko,
  • Dodatkowo:
  • Masło do polania,
  • Posypka gwiazdki do dekoracji

Sposób przygotowania:

Piernikowe pierogi

ETAP 1

Piernikowe pierogi
w misce łączymy składniki nadzienia

NADZIENIE: Ser przekładamy do miski. Dodajemy do niego żółtko, cukier puder oraz cukier waniliowy. Całość mieszamy. Gotowy ser łączymy z drobno pokrojonymi śliwkami kalifornijskimi.

ETAP 2

Piernikowe pierogi
łączymy składniki ciasta

CIASTO: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej cynamon oraz przyprawę do piernika. Sypkie składniki mieszamy ze sobą. Następnie dodajemy do nich jajko, sól, olej oraz stopniowo w miarę wyrabiania wodę.

ETAP 3

Piernikowe pierogi
zagniatamy ciasto

Ciasto zarabiamy do momentu pojawienia się w nim pęcherzyków powietrza.

ETAP 4

Piernikowe pierogi
na ciasto nakładamy nadzienie

Gotowe wałkujemy na grubość około 3 mm. Z ciasta za pomocą szklanki wycinamy koła.
Na każde kółko nakładamy porcje serowo- śliwkowego nadzienia.

ETAP 5

Piernikowe pierogi
sklejamy pierogi

Po nałożeniu nadzienia sklejamy pierogi.
Gotowe gotujemy w osolonej wodzie z niewielkim dodatkiem tłuszczu. Po około 5 minutach wyjmujemy je.
Ugotowane porcjujemy na talerze. Polewamy rozpuszczonym masłem, posypujemy gwiazdkami i podajemy.