jirha

jirha

Kucharz
[Przepisów: 1]

Książka Kucharska: Kuchnia polska z produktami Hortex

Kaczka pieczona z bukietem warzywnym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kaczka z bukietem warzywnym pieczona z odrobiną czerwonego wina, w glazurze z powideł śliwkowych i soku z cytrusów.

Kaczka pieczona z bukietem warzywnym Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kaczka pieczona z bukietem warzywnym

 

  • Kaczka,
  • Bukiet warzywny wiosenny Hortex,
  • Marchewka mini Hortex,
  • 0,5 kg ziemniaków,
  • Szklanka czerwonego wytrawnego wina,
  • 2 łyżki powideł śliwkowych,
  • Sok z połowy cytryny i pomarańczy,
  • 7 ząbków czosnku, sól pieprz.

 

Sposób przygotowania:

Kaczka pieczona z bukietem warzywnym
Kaczkę marynujemy solą, pieprzem i przeciśniętym czosnkiem (4 ząbki) na zewnątrz i od środka. Kaczkę zamykamy, nacinając błonkę w skórze i przekładając przez nią kostkę od udka. Kaczkę wkładamy w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem do piekarnika nagrzanego do temp. 200-210 st. i pieczemy przez ok. 35 min. Warzywa Hortex i ziemniaki pokrojone w ćwiartki wkładamy do miski. Dodajemy do nich posiekane 3 ząbki czosnku oraz odrobinę soli i pieprzu. Warzywa układamy dookoła zapieczonej kaczki i zalewamy wszystko szklanką wina. Całość pieczemy 1,5 do 2 godzin pod przykryciem, w temp. 160 stopni. Wyciskamy sok z cytryny i pomarańczy i mieszamy z powidłami śliwkowymi do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Przygotowaną glazurą smarujemy kaczkę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni na ok. 15-20 min. bez przykrycia (aż glazura się zarumieni i stanie się chrupiąca - termoobieg).
Kaczka pieczona z bukietem warzywnym
Główne składniki
Kaczka pieczona z bukietem warzywnym
Pieczemy :)
Kaczka pieczona z bukietem warzywnym
Wygląda na to, że smakuje :)