Sposób przygotowania:
Kaczka pieczona z bukietem warzywnym
Kaczkę marynujemy solą, pieprzem i przeciśniętym czosnkiem (4 ząbki) na zewnątrz i od środka. Kaczkę zamykamy, nacinając błonkę w skórze i przekładając przez nią kostkę od udka. Kaczkę wkładamy w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem do piekarnika nagrzanego do temp. 200-210 st. i pieczemy przez ok. 35 min. Warzywa Hortex i ziemniaki pokrojone w ćwiartki wkładamy do miski. Dodajemy do nich posiekane 3 ząbki czosnku oraz odrobinę soli i pieprzu. Warzywa układamy dookoła zapieczonej kaczki i zalewamy wszystko szklanką wina. Całość pieczemy 1,5 do 2 godzin pod przykryciem, w temp. 160 stopni. Wyciskamy sok z cytryny i pomarańczy i mieszamy z powidłami śliwkowymi do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Przygotowaną glazurą smarujemy kaczkę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni na ok. 15-20 min. bez przykrycia (aż glazura się zarumieni i stanie się chrupiąca - termoobieg).