Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Pierś z kaczki w cydrze i pomarańczach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pierś z kaczki + pomarańcze to połączenie idealne. Zwykle zestaw ten uzupełniam o wino, ale tym razem zastąpiłam je cydrem.

Pierś z kaczki w cydrze i pomarańczach

Składniki:

Pierś z kaczki w cydrze i pomarańczach

 

Sposób przygotowania:

Pierś z kaczki w cydrze i pomarańczach

ETAP 1:

Pierś z kaczki w cydrze i pomarańczach
Przyprawioną pierś z kaczki smażymy na suchej patelni

Skórkę kaczki nacinamy. Pierś nacieramy solą, pieprzem, tymiankiem i miodem, polewamy sosem sojowym i odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Następnie mięso obsmażamy na suchej, rozgrzanej patelni - ok. 8 minut od strony skórki, a następnie ok. 5 minut od drugiej strony.

ETAP 2:

Pierś z kaczki w cydrze i pomarańczach
Umyte, obrane pomarańcze kroimy na plasterki

Pomarańcze myjemy, obieramy i kroimy w plasterki.

ETAP 3:

Pierś z kaczki w cydrze i pomarańczach
Kaczkę przekładamy do naczynia żaroodpornego

Pierś z kaczki przekładamy do naczynia żaroodpornego.

ETAP 4:

Pierś z kaczki w cydrze i pomarańczach
Pierś obkładamy pomarańczami i zalewamy cydrem

Pierś obkładamy pomarańczami i zalewamy cydrem.
Mięso pieczemy w 180 st. C - czas pieczenia zależy od ulubionego stopnia wypieczenia - ja piekłam 40 minut (przez 20 minut z przykryciem i przez 20 minut bez), bo moja rodzina lubi mięso dobrze wypieczone.