Sposób przygotowania:
Pierś z kaczki w cydrze i pomarańczachETAP 1:
Skórkę kaczki nacinamy. Pierś nacieramy solą, pieprzem, tymiankiem i miodem, polewamy sosem sojowym i odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Następnie mięso obsmażamy na suchej, rozgrzanej patelni - ok. 8 minut od strony skórki, a następnie ok. 5 minut od drugiej strony.
ETAP 2:
Pomarańcze myjemy, obieramy i kroimy w plasterki.
ETAP 3:
Pierś z kaczki przekładamy do naczynia żaroodpornego.
ETAP 4:
Pierś obkładamy pomarańczami i zalewamy cydrem.
Mięso pieczemy w 180 st. C - czas pieczenia zależy od ulubionego stopnia wypieczenia - ja piekłam 40 minut (przez 20 minut z przykryciem i przez 20 minut bez), bo moja rodzina lubi mięso dobrze wypieczone.