Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1368]

Kaczka w czekoladzie z pomarańczową nutą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Sos czekoladowy do mięsa? Czemu nie! Kaczkę w czekoladzie robiłam już wcześniej, tym razem jednak postanowiłam zmodyfikować przepis.

Kaczka w czekoladzie z pomarańczową nutą

Składniki:

Kaczka w czekoladzie z pomarańczową nutą

 

Sposób przygotowania:

Kaczka w czekoladzie z pomarańczową nutą
Skórkę na piersi kaczki ponacinałam. Pomarańcze sparzyłam wrzątkiem, pokroiłam w plastry. Każdą pierś z kaczki oprószyłam solą i pieprzem, włożyłam do woreczka do pakowania próżniowegp, dołożyłam po 2 plastry pomarańczy, odrobinę masła, gałązkę rozmarynu. Woreczki z mięsem zamknęłam próżniowo za pomocą zgrzewarki. Kaczkę gotowałam sous vide w temp. 64 st.C 45 minut.

W międzyczasie zrobiłam sos: czekoladę roztopiłam w kąpieli wodnej, dodałam masło, sok pomarańczowy, białe wino, szczyptę chili, cynamonu i imbiru, podgrzewałam na parze.

Kaczkę następnie podsmażyłam jeszcze krótko z obu stron, podałam z sosem.