Sposób przygotowania:
Pieczona kaczka w cytrusach
Kaczkę oczyścić, umyć i osuszyć, następnie natrzeć sola i pieprzem oraz tymiankiem, nacieramy na zewnątrz i wewnątrz.
Cebulę kroimy w kostkę, a jabłka w ćwiartki i mieszamy z połową majeranku, napełniamy tym wnętrze kaczki i posypujemy pozostałym majerankiem.
Kaczkę ułożyć w naczyniu do zapiekania i skropić sokiem wyciśniętym z pomarańczy, przykryć i odstawić do lodówki na cała noc.
Masło stopić i polać kaczkę przed samym pieczeniem.
Piekarnik nagrzać do 180 st i pod przykryciem piec 1,5 godziny w tym czasie polewać kaczkę powstałym sosem po tym czasie odkryć naczynie zwiększyć moc piekarnika do 230 st i piec jeszcze około 30 minut.
Cebulę kroimy w kostkę, a jabłka w ćwiartki i mieszamy z połową majeranku, napełniamy tym wnętrze kaczki i posypujemy pozostałym majerankiem.
Kaczkę ułożyć w naczyniu do zapiekania i skropić sokiem wyciśniętym z pomarańczy, przykryć i odstawić do lodówki na cała noc.
Masło stopić i polać kaczkę przed samym pieczeniem.
Piekarnik nagrzać do 180 st i pod przykryciem piec 1,5 godziny w tym czasie polewać kaczkę powstałym sosem po tym czasie odkryć naczynie zwiększyć moc piekarnika do 230 st i piec jeszcze około 30 minut.