aaaishaaa

aaaishaaa

Szef Kuchni
[Przepisów: 40]

Kaczka w pomarańczach

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszna, soczysta i miękka kaczka w pomarańczach, idealnie nada się na Świąteczny stół, wszelkie imprezy rodzinne lub uroczysty niedzielny obiad.

Kaczka w pomarańczach

Składniki:

Kaczka w pomarańczach

 

  • kaczka (ok 2kg)
  • 2 łyżki majeranku
  • skórka starta z 1 pomarańczy
  • 2 pomarańcze do wypełnienia kaczki
  • 1 szklanka soku pomarańczowego
  • 1 łyżka soli

Sposób przygotowania:

Kaczka w pomarańczach

Dzień przed

Kaczka w pomarańczach
Umyta, natarta kaczka musi się przegryźć w lodóce, najlepiej na całą noc

Dzień przed pieczeniem, najlepiej wieczorem kaczkę oczyścić, umyć, natrzeć dokładnie zewnątrz i w środku mieszanką soli, majeranku i skórki z cytryny. Owinąć folią i wstawić na noc do lodówki.

Faszerowanie

Po leżakowaniu w lodówce kaczkę wyjąć, pomarańcze umyć, pokroić w ćwiartki i włożyć do środka kaczki. Kuper zaszyć nitką lub wykałaczkami szyję naciągnąć i przyszyć do grzbietu (jak na zdjęciach), skórę na piersiach delikatnie nacinamy nożem, wlewamy sok pomarańczowy do naczynia.

Pieczenie

Kaczka w pomarańczach
Przyrumieniamy skórkę na złoty kolor, lub bardziej jeśli lubimy :)

Tak przygotowane mięso wkładamy do naczynia, przykrywamy i wkładamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika (program góra-dół). Pieczemy około 2 h do miękkości. Następnie naczynie odkrywamy, polewamy kaczkę powstałym na dnie sosem. Zwiększamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy do pożądanego stopnia przyrumienienia skórki, co jakiś czas podlewając sosem z pieczenia (około 15-20 minut). Gotową kaczkę wyciągamy i dajemy jej odpocząć co najmniej 10 minut. Podajemy z ulubionymi dodatkami.