Sposób przygotowania:
Kaczka w pomarańczachDzień przed
Dzień przed pieczeniem, najlepiej wieczorem kaczkę oczyścić, umyć, natrzeć dokładnie zewnątrz i w środku mieszanką soli, majeranku i skórki z cytryny. Owinąć folią i wstawić na noc do lodówki.
Faszerowanie
Po leżakowaniu w lodówce kaczkę wyjąć, pomarańcze umyć, pokroić w ćwiartki i włożyć do środka kaczki. Kuper zaszyć nitką lub wykałaczkami szyję naciągnąć i przyszyć do grzbietu (jak na zdjęciach), skórę na piersiach delikatnie nacinamy nożem, wlewamy sok pomarańczowy do naczynia.
Pieczenie
Tak przygotowane mięso wkładamy do naczynia, przykrywamy i wkładamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika (program góra-dół). Pieczemy około 2 h do miękkości. Następnie naczynie odkrywamy, polewamy kaczkę powstałym na dnie sosem. Zwiększamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy do pożądanego stopnia przyrumienienia skórki, co jakiś czas podlewając sosem z pieczenia (około 15-20 minut). Gotową kaczkę wyciągamy i dajemy jej odpocząć co najmniej 10 minut. Podajemy z ulubionymi dodatkami.