Sposób przygotowania:
Kaczka w pomarańczach
Kaczkę oczyścić. Zagotować wodę w dużym garnku, tak aby weszła cała kaczka i woda ją całkowicie zakryła. Zdjąć z ognia i włożyć kaczkę do wrzątku na 3min. Wyciągnąć i osuszyć. Przygotować marynatę z podanych składników umieszczając wszystko w miseczce i rozcierając. Czosnek należy przecisnąć przez praskę. Taką marynatą natrzeć całą kaczkę i odstawić na co minimum 3godziny. Moja stała całą noc. Pomarańczom odkroić skórkę i pokroić na plasterki. Jabłko również pokroić, bez gniazd nasiennych, ale ze skórką. Część owoców włożyć do kaczki i ją zaszyć. Przełożyć do naczynia żaroodpornego obłożyć resztą owoców. Piec w 170*C przez 2 godziny. W trakcie pieczenia polewać wytopionymi płynami. Smacznego!
zbysiowa
misia5