Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Pierś z kaczki w pomarańczach

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszna i niezwykle aromatyczna pierś z kaczki

Pierś z kaczki w pomarańczach Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pierś z kaczki w pomarańczach

 

 

 

Sposób przygotowania:

Pierś z kaczki w pomarańczach
Obie pomarańcze dokładnie myjemy. Z jednej ścieramy skórkę i z obu wyciskamy sok. Sok przelewamy do miseczki, dodajemy startą skórkę, płatki chili, goździki, pieprz ziołowy i czarny, sól, miód i goździki. Całość dokładnie mieszamy. Piersi myjemy i delikatnie nacinamy skórkę ostrym noże. Wkładamy piersi do marynaty i odstawiamy na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Na patelni rozgrzewamy olej i kładziemy piersi wyjęte z marynaty (skórką do dołu). Smażymy ok 10-15 minut i odwracamy na drugą stronę. Smażymy ok 10 minut (czas smażenia zależy od grubości kawałków mięsa). Mięso po usmażeniu powinno być różowe w środku. Zdejmujemy mięso z patelni i dajemy mu odpocząć przez 10 minut zanim je pokroimy. Z marynaty wyławiamy goździki i marynatę wlewamy na patelnię po smażeniu kaczki. Podgrzewamy i gotujemy przez 3-5 minut. Gorącym sosem polewamy mięso.
Pierś z kaczki w pomarańczach
Zaczynamy od zrobienia marynaty z pomarańczy
Pierś z kaczki w pomarańczach
W marynacie moczymy mięso najlepiej przez całą noc
Pierś z kaczki w pomarańczach
Mięso smażymy na patelni czas smażenia zależy od grubości mięsa