Sposób przygotowania:
Kaczka w pomarańczach 2
Kaczkę natrzeć solą pieprzem i posypać lekko majerankiem i chilli. Odstawić na noc. Kostkę bulionu rozpuścić w szklance wrzątku. Kaczkę zalaną połową szklanki bulionu, w przykrytym naczyniu wstawić do piekarnika nagrzanego do 170stopni, piec 60 minut stopniowo zwiększając temperaturę do 250 stopni i podlewając często bulionem z naczynia. Warzywa pokroić w kostkę. Wycisnąć sok z jednej pomarańczy, drugą pokroić w plastry, trzecią obrać i pokroić na kawałki. Po 60 minutach pieczenia do kaczki wrzucić warzywa i wlać resztę bulionu, wino i sok z pomarańczy, obłożyć ją plastrami pomarańczy i piec jeszcze 40 minut. Odlać pół szklanki sosu spod kaczki. Pozostałą pomarańczę podsmażyć na maśle. Kaczkę wyjmujemy z naczynia, sos odcedzamy. Cukier w małym garnku rozpuszczamy, dodajemy odlany sos z mąką ziemniaczaną i dodajemy do odcedzonego sosu. Gotujemy. Kaczkę podawać obłożoną pomarańczą. Smacznego:)