Sposób przygotowania:
Kaczka z gruszkami w karmelu
1. Na skórze ponacinać ostrym nożem kratkę,ale nie uszkodzić mięsa. 2. Na patelni grillowej mocno rozgrzanej ułożyć pierś z kaczki skórą do dołu i grillować do zarumienienia z jednej i drugiej strony. 3. Wstawiamy kaczkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C w naczyniu żaroodpornym na około 6 min Wyciągamy i czekamy, żeby kaczka "odpoczęła" 4.Na patelnię wsypujemy cukier i wlewamy wodę. Rozpuszczamy aż powstanie karmel. 5. Dodajemy do karmelu masło . 6. Obieramy gruszki i kroimy w ósemki wkładamy do karmelu o mieszamy , aby całe pokryły. 7. Na półmisek wykładamy umytą i osuszoną roszponkę, kaczkę pokrojoną w plastry,i gruszki . Wszystko polewamysłodkim karmelem.