smak i uczucie

smak i uczucie

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 145]

Kaczka z gruszkami w karmelu

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Soczysta kaczka podana na roszponce. Smaku dopełnia gruszka w karmelu. Propozycja na obiad lub świąteczne danie.

Kaczka z gruszkami w karmelu

Składniki:

Kaczka z gruszkami w karmelu

 

  • 2 piersi z kaczki
  • 2 gruszki
  • 1 garść roszponki
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki wody
  • 1 łyżka masła
  • sól,pieprz
  • rozmaryn

Sposób przygotowania:

Kaczka z gruszkami w karmelu
1. Na skórze ponacinać ostrym nożem kratkę,ale nie uszkodzić mięsa. 2. Na patelni grillowej mocno rozgrzanej ułożyć pierś z kaczki skórą do dołu i grillować do zarumienienia z jednej i drugiej strony. 3. Wstawiamy kaczkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C w naczyniu żaroodpornym na około 6 min Wyciągamy i czekamy, żeby kaczka "odpoczęła" 4.Na patelnię wsypujemy cukier i wlewamy wodę. Rozpuszczamy aż powstanie karmel. 5. Dodajemy do karmelu masło . 6. Obieramy gruszki i kroimy w ósemki wkładamy do karmelu o mieszamy , aby całe pokryły. 7. Na półmisek wykładamy umytą i osuszoną roszponkę, kaczkę pokrojoną w plastry,i gruszki . Wszystko polewamysłodkim karmelem.

Tagi:

kaczka