IwonaF

IwonaF

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 184]

Kafirowa wałkowana wołowina

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Aromatyczna wersja wołowiny

Kafirowa wałkowana wołowina

Składniki:

Kafirowa wałkowana wołowina

 

  • 20 dkg pieczeniowej wołowiny
  • 1 średnia cebula
  • 1 kostka mięsna Winiary
  • 1 suszony liść Kafiru
  • 2 suszone śliwki bez pestek
  • 200 ml wody
  • ½ łyżeczki SmakoMyku
  • ½ łyżeczki mielonego kolorowego pieprzu
  • olej do smażenia
  • 1 łyżeczka mąki (opcjonalnie)
  • 2 łyżeczki jogurtu naturalnego (opcjonalnie)

 

Sposób przygotowania:

Kafirowa wałkowana wołowina
Wołowinę dzielimy na 2 porcje. Kilkakrotnie wałkujemy z obu stron wałkiem do mięsa. Na patelni rozgrzewamy olej. Cebulę kroimy w piórka. Na gorący olej wkładamy mięso i obsmażamy z jednej strony na ciemnobrązowy kolor. Przewracamy, smażymy przez 2 minuty i dodajemy cebulę. Gdy cebula lekko się zrumieni, wlewamy wodę i dodajemy kostkę mięsną, śliwki i liść Kafiru. Dusimy pod przykryciem do momentu, aż mięso będzie miękkie. Doprawiamy SmakoMykiem i kolorowym pieprzem. W razie potrzeby zagęszczamy sos mąką rozmieszaną z jogurtem i zimną wodą.
Smacznego!