iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Kajmakowe ciasteczka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Ucierane ciasteczka ostatnio stały się moją miłością, a są pyszne i bardzo łatwe w wykonaniu.

Kajmakowe ciasteczka Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kajmakowe ciasteczka

 

  • 7 dag masła
  • 1/2 szklanki masy kajmakowej
  • 1/4 szklanki brązowego cukru
  • 1.3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 szczypta soli
  • 1/4 łyżeczki sody
  • dodatkowo:
  • 5 dag czekolady mlecznej

 

Sposób przygotowania:

Kajmakowe ciasteczka
Masło utrzeć z masą kajmakową i cukrem na krem w trakcie ucierania dodać jajko i przesianą mąkę wymieszaną z sodą i solą. Blaszkę wysmarować tłuszczem i wyciskać z maszynki do ciastek okrągłe ciasteczka, ciasto jest dość geste i idzie to z trudem, ale ciasteczka wychodzą urocze. Piekarnik nagrzać do 180st i piec ciasteczka do 15 min po upieczeniu wystudzić i ozdobić strużkami rozpuszczonej czekolady.
Kajmakowe ciasteczka
Gładkim ciastem napełnic maszynkę do ciastek
Kajmakowe ciasteczka
Na natłuszczoną blaszkę wyciskać okrągłe ciasteczka
Kajmakowe ciasteczka
Po wystudzeniu ciastka ozdobić czekoladą