Sposób przygotowania:
Szpinakowe knedle z seremETAP 1
FARSZ: Ser przekładamy do miski. Dodajemy do niego cukier waniliowy, mąkę kokosową oraz żółtko. Całość mieszamy słodząc do smaku.
ETAP 2
CIASTO: Szpinak myjemy i osuszamy. Osuszony przekładamy do miski. Dodajemy do niego jajko i miksujemy na gładko.
ETAP 3
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej sól, ziemniaki oraz zmiksowany szpinak.
ETAP 4
Zagniatamy ciasto. Z gotowego ciasta toczymy wałek o średnicy około 5 cm. Następnie kroimy go na ok 1 cm plastry.
ETAP 5
Każdy plaster delikatnie rozgniatamy. Na rozgniecione wykładamy porcje serowego nadzienia.
Ciasto sklejamy, formując zgrabne knedle.
Między czasie zagotowujemy w garnku wodę. Gotową lekko solimy oraz dodajemy do niej 2-3 łyżki oleju. Na gotującą wrzucamy knedle. Gotujemy je około 5 minut do miękkości. Ugotowane odcedzamy i porcjujemy na talerze.
Knedle polewamy przytopionym masłem. Posypujemy cukrem według uznania i podajemy.
SylaUla
gusia1000