SUPERPRZEPIS

Szpinakowe knedle z serem

  • 2
  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5
Szpinakowe knedle z serem Więcej zdjęć (5)

Knedle to propozycja słodkiego i pysznego obiadku. Moje dzieci je uwielbiają.
Przygotowując je, często eksperymentuje z nadzieniem oraz ciastem. Na przykład dzięki dodatkowi do ciasta szpinaku uzyskuje piękną zieleń, na którą każdy się skusi.

Składniki:

Szpinakowe knedle z serem

CIASTO:

  • 300 gram ugotowanym, przeciśniętych przez praskę i przestudzonych ziemniaków,
  • Około 350-400 gram mąki,
  • Litrowa miseczka świeżych liści szpinaku,
  • Szczypta soli,
  • 1 jajko

NADZIENIE:

  • 600 gram białego sera,
  • Cukier puder do smaku,
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 duże żółtko,
  • 1-2 łyżki mąki kokosowej,

DODATKOWO:

  • Masło do podania,
  • Cukier do posypania

Sposób przygotowania:

Szpinakowe knedle z serem

ETAP 1

Szpinakowe knedle z serem
w misce łączymy składniki farszu

FARSZ: Ser przekładamy do miski. Dodajemy do niego cukier waniliowy, mąkę kokosową oraz żółtko. Całość mieszamy słodząc do smaku.

ETAP 2

Szpinakowe knedle z serem
szpinak miksujemy z jajkiem

CIASTO: Szpinak myjemy i osuszamy. Osuszony przekładamy do miski. Dodajemy do niego jajko i miksujemy na gładko.

ETAP 3

Szpinakowe knedle z serem
składniki ciasta umieszczamy na stolnicy

Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej sól, ziemniaki oraz zmiksowany szpinak.

ETAP 4

Szpinakowe knedle z serem
zagniatamy szpinakowe ciasto

Zagniatamy ciasto. Z gotowego ciasta toczymy wałek o średnicy około 5 cm. Następnie kroimy go na ok 1 cm plastry.

ETAP 5

Szpinakowe knedle z serem
na każdą porcje ciasta nakładamy serowe nadzienie

Każdy plaster delikatnie rozgniatamy. Na rozgniecione wykładamy porcje serowego nadzienia.
Ciasto sklejamy, formując zgrabne knedle.
Między czasie zagotowujemy w garnku wodę. Gotową lekko solimy oraz dodajemy do niej 2-3 łyżki oleju. Na gotującą wrzucamy knedle. Gotujemy je około 5 minut do miękkości. Ugotowane odcedzamy i porcjujemy na talerze.
Knedle polewamy przytopionym masłem. Posypujemy cukrem według uznania i podajemy.