Sposób przygotowania:
Kakaowa śliwka do słoika
Śliwki opłukać, osuszyć i pozbawić pestek, a następnie przełożyć je do dużego garnka. Umieszczone w garnku śliwki zmiksować przy użyciu blendera. Do zmiksowanych śliwek przesypać całą zawartość białego cukru i osłodzone śliwki nastawić na gotowanie na małym ogniu. Dżem gotować na bardzo małym płomieniu przez kilka godzin od czasu do czasu go mieszając i zbierając gromadzącą się na nim "szumowinę" do momentu, aż dżem nie zgęstnieje, nie uzyska zadowalającej nas konsystencji. Na sam koniec gotowania do dżemu dodać do niego kakao, zamieszać i gotować całość jeszcze jedynie przez chwilkę. Zgasić ogień i gorący dżem nalewać do słoiczków. Wypełnione dżemem i zakręcone słoiczki odstawiać do góry dnem i w takiej pozycji przetrzymywać je do momentu ostygnięcia słoików.