nogawkuchni

nogawkuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 403]

Kakaowa śliwka do słoika

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Bardzo łatwy do przygotowania dżem, śliwkowy przetwór, nieco urozmaicona śliwka do słoika wzbogacona kakao, która często bywa nazywana czekośliwką lub śliwkotellą.

Kakaowa śliwka do słoika Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kakaowa śliwka do słoika

 

  • 3 kg śliwek węgierek
  • 1 kg białego cukru
  • 3 czubate łyżki gorzkiego kakao

Sposób przygotowania:

Kakaowa śliwka do słoika
Śliwki opłukać, osuszyć i pozbawić pestek, a następnie przełożyć je do dużego garnka. Umieszczone w garnku śliwki zmiksować przy użyciu blendera. Do zmiksowanych śliwek przesypać całą zawartość białego cukru i osłodzone śliwki nastawić na gotowanie na małym ogniu. Dżem gotować na bardzo małym płomieniu przez kilka godzin od czasu do czasu go mieszając i zbierając gromadzącą się na nim "szumowinę" do momentu, aż dżem nie zgęstnieje, nie uzyska zadowalającej nas konsystencji. Na sam koniec gotowania do dżemu dodać do niego kakao, zamieszać i gotować całość jeszcze jedynie przez chwilkę. Zgasić ogień i gorący dżem nalewać do słoiczków. Wypełnione dżemem i zakręcone słoiczki odstawiać do góry dnem i w takiej pozycji przetrzymywać je do momentu ostygnięcia słoików.
Kakaowa śliwka do słoika
Opłukane,osuszone i pozbawione pestek śliwki przełożone do garnka.
Kakaowa śliwka do słoika
Śliwki węgierki zmiksowane za pomocą blendera.
Kakaowa śliwka do słoika
Zmiksowane śliwki z dodatkiem dosypanego białego cukru.
Kakaowa śliwka do słoika
Gorzkie kakao dodane na sam koniec gotowania śliwkowego dżemu.

Tagi:

śliwki