Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2715]

Powidła śliwkowe z kakao i czekoladą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Powidła pasteryzowane na spirytus to stara i sprawdzona metoda.

Powidła śliwkowe z kakao i czekoladą Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Powidła śliwkowe z kakao i czekoladą

 

  • 1 kg śliwek węgierek
  • 1 szklanka cukru
  • 10 dag czekolady gorzkiej
  • 2 łyżki ciemne kakao

Sposób przygotowania:

Powidła śliwkowe z kakao i czekoladą
Śliwki umyć, usunąć pestki, wsypać do garnka z grubym dnem, gotować około 1,5 godziny. Po tym czasie do rozgotowanych śliwek wsypać cukier i ciągle mieszając gotować przez 1 godzinę. Do gorących powideł dodać kakao, połamaną czekoladę i smażyć przez kilkanaście minut. Gorące przełożyć do czystych, suchych słoików. Na powidła w słoiku wlać 2-3 krople spirytusu, zapalić zapałką, szybko zakręcić. ( zakręcać przez ściereczkę lub w rękawicy. )
Powidła śliwkowe z kakao i czekoladą
Umyte śliwki wypestkować wsypać do garnka
Powidła śliwkowe z kakao i czekoladą
Gotować przez 1,5 godziny wsypać cukier i gotować jeszcze przez 1 godzinę
Powidła śliwkowe z kakao i czekoladą
Do gorących powideł dodać połamaną czekoladę smażyć przez kilkanaście minut