Sposób przygotowania:
Kakaowe ciasteczka z dziurką
Obie mąki, cukier puder, kakao oraz szczyptę soli przesiewamy na stolnicę. Dodajemy bardzo dobrze schłodzone i pokrojone w małą kostkę masło oraz żółtka. Ze składników szybko zarabiamy gładkie i jednolite ciasto, które po owinięciu w folię spożywczą wstawiamy na 2-3 godziny do lodówki.
Dobrze schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3 mm i za pomocą foremki (u mnie zatyczka od butelki) wycinamy ciasteczka. We wnętrzu każdego mniejszą foremką robimy dziurki. Tak przygotowane ciasteczka układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i pieczemy w temp. 180 st przez około 15 -20 minut.
Czas pieczenia zależy od tego jak grubo rozwałkowane było ciasto.
Dobrze schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3 mm i za pomocą foremki (u mnie zatyczka od butelki) wycinamy ciasteczka. We wnętrzu każdego mniejszą foremką robimy dziurki. Tak przygotowane ciasteczka układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i pieczemy w temp. 180 st przez około 15 -20 minut.
Czas pieczenia zależy od tego jak grubo rozwałkowane było ciasto.
kapitan_barbarossa