WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Kakaowe ciasto z cukinią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Mocno wilgotne, dosyć ciężkie ciasto, pieczone z wykorzystaniem startej cukinii. Szybkie w przygotowaniu i bezproblemowe.

Kakaowe ciasto z cukinią Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kakaowe ciasto z cukinią

 

  • 6 jaj
  • 2 szklanki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 3 szklanki - mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 szklanka oleju
  • 3 szklanki cukinii startej na grubej tarce

Sposób przygotowania:

Kakaowe ciasto z cukinią
Cukinię obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i ścieramy na grubej tace. Zostawiamy na misce do puszczenia soku. Jajka dokładnie ubijamy z cukrem, Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, kakao i olej. Do masy dodajemy odciśnięte z soku trzy szklanki cukinii. Ciasto wylewamy na blaszkę i pieczemy ok 1 godzinę w 180 stopniach.
Kakaowe ciasto z cukinią
Cukinię obieramy i ścieramy na grubej tarce.
Kakaowe ciasto z cukinią
Do ubitych jajek dodajemy przesiane suche składniki i olej.
Kakaowe ciasto z cukinią
Do masy dodajemy startą cukinię i dokładnie mieszamy.
Kakaowe ciasto z cukinią
Ciasto pieczemy ok godzinę do suchego patyczka.

Tagi:

cukinia