Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Czekoladowe ciasto z cukinią

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Świetne ciasto z wykorzystaniem cukini!

Czekoladowe ciasto z cukinią Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Czekoladowe ciasto z cukinią

 

  • 2 pełne szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 0,5 kostki + 1 łyżka masła
  • 1 kopiasta łyżeczka sody
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki śmietany 12%
  • 0,5 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 1 kopiasta łyżka kakao
  • 3/4 tabliczki mlecznej czekolady
  • ok. 0,5 kg cukinii

Sposób przygotowania:

Czekoladowe ciasto z cukinią
Miękkie masło dokładnie miksujemy, następnie wolnym strumieniem wlewamy olej i dalej cały czas mieszamy, dodajemy cukier oraz jajka. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą oraz kakaem, kiedy masło z pozostałymi składnikami jest dokładnie zmiksowane to wsypujemy połowę mąki (miksujemy), dodajemy całą śmietankę, a następnie dodajemy pozostałą część mąki. Cukinie obieramy i ucieramy na tarce o grubych oczkach, potrzebne nam tyle ile zmieści się ściśle ułożona w 2 szklankach, następnie ją odciskamy i dodajemy do zmiksowanego ciasta i mieszamy łyżką, na koniec dodajemy wiórki z utartej czekolady i ponownie mieszamy. Wykładamy na dużą blaszkę, którą wcześniej smarujemy margaryną lub wykładamy pergaminem. Ciasto pieczemy w temperaturze 180* przez ok 45 minut (po tym czasie wbijamy wykałaczkę, jeśli ciasto sie obiera należy jeszcze chwilę potrzymać w piekarniku). Ciasto jest bardzo wilgne i ma smaczny czekoladowy aromat.
Czekoladowe ciasto z cukinią
ciasto przed mieszaniem
Czekoladowe ciasto z cukinią
skałdniki potrzebne do ciasta z cukini
Czekoladowe ciasto z cukinią
upieczone ciasto z cukini i czekolady