Sposób przygotowania:
Czekoladowe ciasto z cukinią
Miękkie masło dokładnie miksujemy, następnie wolnym strumieniem wlewamy olej i dalej cały czas mieszamy, dodajemy cukier oraz jajka. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą oraz kakaem, kiedy masło z pozostałymi składnikami jest dokładnie zmiksowane to wsypujemy połowę mąki (miksujemy), dodajemy całą śmietankę, a następnie dodajemy pozostałą część mąki. Cukinie obieramy i ucieramy na tarce o grubych oczkach, potrzebne nam tyle ile zmieści się ściśle ułożona w 2 szklankach, następnie ją odciskamy i dodajemy do zmiksowanego ciasta i mieszamy łyżką, na koniec dodajemy wiórki z utartej czekolady i ponownie mieszamy. Wykładamy na dużą blaszkę, którą wcześniej smarujemy margaryną lub wykładamy pergaminem. Ciasto pieczemy w temperaturze 180* przez ok 45 minut (po tym czasie wbijamy wykałaczkę, jeśli ciasto sie obiera należy jeszcze chwilę potrzymać w piekarniku). Ciasto jest bardzo wilgne i ma smaczny czekoladowy aromat.