iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Ciasto z cukinią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Moi domownicy podeszli do tego ciasta z pewną nieufnością, ale już po pierwszym kęsie okazało się, ze to ciasto też zbyt długo nie postoi w lodówce.

Ciasto z cukinią Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto z cukinią

 

  • 25 dag cukinii
  • 15 dag cukru
  • 35 dag mąki tortowej
  • 2 jajka
  • 100 ml mleka
  • 1 mały proszek do pieczenia
  • 5 łyżek oleju
  • dodatkowo:
  • 1 szklanka dżemu wiśniowego
  • 1/2 litra śmietany 30 %
  • 1 żelatyna fiks
  • 10 dag czekolady mlecznej

Sposób przygotowania:

Ciasto z cukinią
Cukinię zetrzeć na drobnych oczkach tarki i wymieszać z cukrem, następnie do cukinii dodać całe jajka, olej i mleko, dokładnie wymieszać. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do cukinii, wszystko dokładnie utrzeć.Formę do pieczenia ( 33 cm na 22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do niej całe ciasto. Piekarnik nagrzać do 170 st i piec ciasto 45 minut po upieczeniu wystudzić. Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem żelatyny fiks przygotowanej zgodnie z przepisem na opakowaniu. Upieczone ciasto po wystudzeniu przeciąć na dwa placki, dolny ponownie ułożyć w formie i po wierzchu posmarować dżemem wiśniowym na nim rozsmarować śmietanę ( zostawiając troszkę do dekoracji), przykryć drugim plackiem i po wierzchu polać rozpuszczoną czekoladą, pokroić na porcje i każdą udekorować odłożoną śmietaną, odstawić do schłodzenia
Ciasto z cukinią
Drobno startą cukinię wymieszać z cukrem.
Ciasto z cukinią
Do cukinii dodać wszystkie mokre składniki
Ciasto z cukinią
Do mokrych składników dodać makę i dokładnie wymieszać.
Ciasto z cukinią
Przygotowane ciasto przelać do formy i upiec.