jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Kakaowe ciasto z kokosową kruszonką i truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Do ciasta można użyć dowolnych owoców (jabłek, brzoskwiń, malin, sliwek ipt). Ciasto to można także przygotować ((nie zmieniając proporcji) na większej blaszce –uniwersalnej-25x36 cm.

Kakaowe ciasto z kokosową kruszonką i truskawkami

Składniki:

Kakaowe ciasto z kokosową kruszonką i truskawkami

 

  • Blaszka 25x30
  • Ciasto kakaowe:
  • Składniki:
  • 2 szklanki cukru,
  • 0,5 szklanki wody,
  • 1 kostka margaryny,
  • 2 łyżki kakao,
  • 4 jajka,
  • 2,5 szklanki mąki,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 0,5 łyżeczki sody,
  • Dodatkowo:
  • Cukier puder do posypania,
  • Około 400 g mrożonych truskawek,
  • Kokosowa kruszonka:
  • 3-4 łyżki mąki,
  • 4 łyżki kokosu,
  • 5 łyżek cukru,
  • Około 1/3 kostki masła

 

Sposób przygotowania:

Kakaowe ciasto z kokosową kruszonką i truskawkami
CIASTO: Wodę wlewamy do garnka. Dodajemy do niej cukier, margarynę i kakao. Całość podgrzewamy do rozpuszczenia i połączenia składników. Po zagotowaniu trzymamy na ogniu około 3 minuty. Odstawiamy z gazu i studzimy. Do przestudzonej masy dodajemy jajka. Miksujemy razem. Następnie dokładamy wymieszane ze sobą sypkie składniki ( mąka, proszek do pieczenia i soda). Całość dokładnie miksujemy. Masę wylewamy na przygotowaną blaszkę. Na wylane ciasto wykładamy owoce (np. truskawki). Owoce posypujemy kokosową kruszonką. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 50 minut w 180˚C. Pod koniec pieczenia warto ciasto przykryć złotkiem, aby uniknąć przypalenia kokosu.KRUSZONKA: Składniki kruszonki umieszczamy w misce. Całość rozgniatamy aż powstanie kruszonka.