mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Biszkopt z truskawkami i kremem

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Ciasto stanowi kakaowy biszkopt, pokryty kremem śmietanowo-serkowym, w której zanurzone są truskawki, a wierzch jest posypany warstwą kakao.

Biszkopt z truskawkami i kremem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Biszkopt z truskawkami i kremem

 

  • [forma o wymiarach 40 x 25 cm]

 

  • Biszkopt kakaowy:
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 pełna łyżka kakao naturalnego

 

  • Masa śmietanowo-serkowa:
  • 2 śnieżki (bite śmietany w proszku)
  • 400 ml zimnego mleka
  • 300 g serka homogenizowanego naturalnego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 3 łyżeczki żelatyny

 

  • Dodatkowo:
  • truskawki
  • kilka kostek czekolady gorzkiej lub 1 łyżeczka kakao naturalnego

Sposób przygotowania:

Biszkopt z truskawkami i kremem
Biszkopt kakaowy: Białka oddzielam od żółtek. Białka ubijam ze szczyptą soli i cukrem na sztywną pianę. Do ubitej piany dodaję stopniowo po jednym żółtku, dalej miksuję. Do ubitej masy jajecznej wsypuję przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, mieszam ciasto łyżką. Masę wylewam na formę o wymiarach 40 cm na 25 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiam ciasto do nagrzanego do 180*C piekarnika i piekę ok. 25 minut. Masa śmietanowo-serkowa: Na zimnym mleku ubijam śnieżki. Ubite śnieżki mieszam z bitą śmietaną wymieszaną z serkiem homogenizowanym i przesianym cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym. Żelatynę rozpuszczam w 1/3 szklanki gorącej wody. Ostudzoną żelatynę wlewam do masy serowo-śmietanowej i dokładnie mieszam. Truskawki myję, osuszam i usuwam szypułki. Biszkopt nasączam ostudzonym naparem kawowym wykonanym z 2 łyżeczek kawy rozpuszczalnej, 2 łyżeczek cukru oraz 250 ml gorącej wody. Na biszkopcie układam ściśle truskawki (na stojąco). Na truskawki wykładam tężejącą masę śmietanowo-serową, wyrównuję. Wierzch posypuję startą na małych oczkach czekoladą lub przesianym naturalnym kakao. Wstawiam ciasto do lodówki w celu schłodzenia.
Biszkopt z truskawkami i kremem
Z kawy, cukru i wody wykonuję napar kawowy, którym nasączam ciasto
Biszkopt z truskawkami i kremem
Na ostudzonym biszkopcie układam całe truskawki pionowo
Biszkopt z truskawkami i kremem
Truskawki przykrywam masą serowo-śmietanową i wyrównuję
Biszkopt z truskawkami i kremem
Na wierzch ścieram czekoladę lub posypuję kakao