Sposób przygotowania:
Biszkopt z truskawkami i kremem
Biszkopt kakaowy: Białka oddzielam od żółtek. Białka ubijam ze szczyptą soli i cukrem na sztywną pianę. Do ubitej piany dodaję stopniowo po jednym żółtku, dalej miksuję. Do ubitej masy jajecznej wsypuję przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, mieszam ciasto łyżką. Masę wylewam na formę o wymiarach 40 cm na 25 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiam ciasto do nagrzanego do 180*C piekarnika i piekę ok. 25 minut. Masa śmietanowo-serkowa: Na zimnym mleku ubijam śnieżki. Ubite śnieżki mieszam z bitą śmietaną wymieszaną z serkiem homogenizowanym i przesianym cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym. Żelatynę rozpuszczam w 1/3 szklanki gorącej wody. Ostudzoną żelatynę wlewam do masy serowo-śmietanowej i dokładnie mieszam. Truskawki myję, osuszam i usuwam szypułki. Biszkopt nasączam ostudzonym naparem kawowym wykonanym z 2 łyżeczek kawy rozpuszczalnej, 2 łyżeczek cukru oraz 250 ml gorącej wody. Na biszkopcie układam ściśle truskawki (na stojąco). Na truskawki wykładam tężejącą masę śmietanowo-serową, wyrównuję. Wierzch posypuję startą na małych oczkach czekoladą lub przesianym naturalnym kakao. Wstawiam ciasto do lodówki w celu schłodzenia.
evita0007
mela25
msewka
zbysiowa