haniakson

haniakson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 451]

Krem dyniowy z pomidorami i curry

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Rozgrzewająca, lekko pikantna zupa dyniowa to obowiązkowe danie na jesienny obiad. Wyjątkowo smaczna i sycąca. Moja rodzina ja uwielbia! Szkoda, że to tylko sezonowe danie.

Krem dyniowy z pomidorami i curry Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Krem dyniowy z pomidorami i curry

 

  • 1,5 kg dyni
  • 1 duży ziemniak
  • 1/2 puszki pomidorów krojonych
  • 3 szklanki bulionu
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • oliwa do smażenia
  • sól
  • 1/2 szklanki kremówki
  • ew posiekana zielenina

Sposób przygotowania:

Krem dyniowy z pomidorami i curry
Gotuję wywar z włoszczyzny i kurczaka.

Dynie wydrążam, oddzielam pestki, kroje i piekę w piekarniku, aż będzie miękka (przepis przy Dyniowym Piegusie). Miksuję na mus. Ziemniak obieram i kroję w kostkę. Cebulę kroję w kostkę (nie przykładam się, w końcu i tak będzie zmiksowana. Podsmażam w garnku na oleju, dodaję czosnek i curry i wszystko chwilkę smażę.

Wrzucam mus dyniowy, ziemniak, pomidory, doprawiam solą dodaję kurkumę i sól. Na końcu zalewam wywarem warzywnym i gotuję około 20 minut pod przykryciem.

Zupę miksuję i podaję ze śmietaną.
Krem dyniowy z pomidorami i curry
Najpierw gotuję wywar z kurczaka i wloszczyzny.
Krem dyniowy z pomidorami i curry
W garnku podsmażam cebulę, czosnek i curry, i zalewam wywarem.
Krem dyniowy z pomidorami i curry
Dodaję mus dyniowy, pomidory i resztę składników i gotuje.
Krem dyniowy z pomidorami i curry
Po ugotowaniu zupę blenduję do uzyskania gładkiej konsystencji.