SUPERPRZEPIS

Kakaowo - dyniowe ptysie

  • 3
  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7
Kakaowo - dyniowe ptysie Więcej zdjęć (5)

Ptysie to pomysł na pyszny deser. Połączanie kakaowego ciasta z delikatnym, dyniowym kremem jak zawsze mnie nie zawiodło:).

Składniki:

Kakaowo - dyniowe ptysie

CIASTO:

  • 1 szklanki wody,
  • 3/4 szklanki mąki tortowej,
  • ¼ szklanki kakao dobrej jakości,
  • ½ kostki margaryny,
  • Szczypta soli,
  • Szczypta proszku do pieczenia
  • 4 duże jajka

Dyniowy krem

  • 1 szklanka gęstego dyniowego puree,
  • 500 gram serka mascarpone,
  • 4 żółtka,
  • 3- 4 łyżki cukru pudru (w zależności czy lubimy słodkie, czy mniej słodkie kremy),
  • Szczypta cynamonu

Sposób przygotowania:

Kakaowo - dyniowe ptysie

ETAP 1

Kakaowo - dyniowe ptysie
tłuszcz rozpuszczamy w ciepłej wodzie

CIASTO: Wodę umieszczamy w garnku. Dodajemy do niej tłuszcz i sól. Całość stawiamy na ogniu i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia margaryny.

ETAP 3

Kakaowo - dyniowe ptysie
przygotowujemy tak zwaną kluskę

Między czasie łączymy ze sobą mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia.

Gdy tłuszcz jest już rozpuszczony wsypujemy do niego sypkie składniki. Całość szybko mieszamy za pomocą pałki do uzyskania „kluski”.

ETAP 3

Kakaowo - dyniowe ptysie
do ciasta dodajemy stopniowo jajka

Następnie garnek zdejmujemy z ognia a otrzymaną kluskę delikatnie studzimy.

Do przestudzonej dodajemy stopniowo jajka. Gdy jedno połączy się z ciastem dodajemy dopiero następne.

Łącznie ciasto ucieramy około 10-15 minut (na ile starczy nam sił:)).

ETAP 4

Kakaowo - dyniowe ptysie
na przygotowanej blaszce formujemy ptysie

Gotowe ciasto przekładamy do worka cukierniczego. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy ptysie.

Pieczemy je około 25 minut w 180°C , do zrumienienia. Upieczone wyjmujemy i studzimy.

Między czasie przygotowujemy krem.

ETAP 5

Kakaowo - dyniowe ptysie
dyniowym kremem przekładamy kakaowe ptysie

KREM: Żółtka ucieramy z cukrem pudrem do białości. W misce rozcieramy serek mascarpone. Gotowy łączymy partiami z dynią. Otrzymany dyniowy serek łączymy z ubitymi żółtkami. Całość doprawiamy cynamonem do smaku.

Gotowy krem przekładamy do worka cukierniczego. Ostygnięte ptysie przekrawamy na połowę. Przekładamy je dyniowym kremem.

Deser schładzamy w lodówce. Przed podaniem oprószamy go cukrem pudrem.


Tagi:

ptysie