Sposób przygotowania:
Kakaowo - dyniowe ptysieETAP 1
CIASTO: Wodę umieszczamy w garnku. Dodajemy do niej tłuszcz i sól. Całość stawiamy na ogniu i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia margaryny.
ETAP 3
Między czasie łączymy ze sobą mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia.
Gdy tłuszcz jest już rozpuszczony wsypujemy do niego sypkie składniki. Całość szybko mieszamy za pomocą pałki do uzyskania „kluski”.
ETAP 3
Następnie garnek zdejmujemy z ognia a otrzymaną kluskę delikatnie studzimy.
Do przestudzonej dodajemy stopniowo jajka. Gdy jedno połączy się z ciastem dodajemy dopiero następne.
Łącznie ciasto ucieramy około 10-15 minut (na ile starczy nam sił:)).
ETAP 4
Gotowe ciasto przekładamy do worka cukierniczego. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy ptysie.
Pieczemy je około 25 minut w 180°C , do zrumienienia. Upieczone wyjmujemy i studzimy.
Między czasie przygotowujemy krem.
ETAP 5
KREM: Żółtka ucieramy z cukrem pudrem do białości. W misce rozcieramy serek mascarpone. Gotowy łączymy partiami z dynią. Otrzymany dyniowy serek łączymy z ubitymi żółtkami. Całość doprawiamy cynamonem do smaku.
Gotowy krem przekładamy do worka cukierniczego. Ostygnięte ptysie przekrawamy na połowę. Przekładamy je dyniowym kremem.
Deser schładzamy w lodówce. Przed podaniem oprószamy go cukrem pudrem.
SylaUla
superbaba4
gusia1000