Sposób przygotowania:
Ptysie z dżemem i masą
CIASTO:
W dużym garnku mieszamy ze sobą mleko, wodę, dodajemy sól i masło. Całość doprowadzamy do zagotowania. Gdy się zagotuje dodajemy mąkę i mieszamy, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka. Do ostudzonej masy należy dodać jajka i utrzeć dokładnie. Tak przygotowaną masę przekładamy do szprycy i wyciskamy (mogą być różnego kształtu) ptysie. Piec w temp. 180 st. przez ok. 25 minut. Po tym czasie wyjąć i ostudzić.
KREM:
Większą część mleka zagotować z cukrem. Do mniejszej części mleka należy dodać budynie. Całość mieszamy. Gdy mleko z cukrem się zagotuje, należy wlać do niego mleko z budyniami i mieszać do zagotowania się i stwardnienia masy. Całość odkładamy do ostudzenia.
Gdy masa będzie zimna, należy wymieszać ją z margaryną.
Na jednego ptysia należy nałożyć dżem, następnie niedużą ilość masy i przykryć drugim ptysiem. Czynność powtarzać.
W dużym garnku mieszamy ze sobą mleko, wodę, dodajemy sól i masło. Całość doprowadzamy do zagotowania. Gdy się zagotuje dodajemy mąkę i mieszamy, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka. Do ostudzonej masy należy dodać jajka i utrzeć dokładnie. Tak przygotowaną masę przekładamy do szprycy i wyciskamy (mogą być różnego kształtu) ptysie. Piec w temp. 180 st. przez ok. 25 minut. Po tym czasie wyjąć i ostudzić.
KREM:
Większą część mleka zagotować z cukrem. Do mniejszej części mleka należy dodać budynie. Całość mieszamy. Gdy mleko z cukrem się zagotuje, należy wlać do niego mleko z budyniami i mieszać do zagotowania się i stwardnienia masy. Całość odkładamy do ostudzenia.
Gdy masa będzie zimna, należy wymieszać ją z margaryną.
Na jednego ptysia należy nałożyć dżem, następnie niedużą ilość masy i przykryć drugim ptysiem. Czynność powtarzać.