Sposób przygotowania:
Ptysie z kremem orzechowymZaparzenie ciasta
Masło oraz wodę przekładam do garnuszka i zagotowuję. Stopniowo przesiewam mąkę. Mieszam. Zaparzam ciasto około 5 minut. Odstawiam do przestudzenia.
Formowanie ciasteczek
Stopniowo do przestudzonego ciasta dodaję po jednym jajku. Miksuję. Ciasto przekładam do rękawa cukierniczego. Na blaszce formuję małe ciasteczka. Piekę około 20 minut w temperaturze 230 stopni.
Przygotowanie kremu orzechowego
Orzechy włoskie mielę. Mleko gotuję razem z cukrem. Dodaję zmielone orzechy. Mieszam i gotuję około 5 minut, aż masa zgęstnieje. Odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram na puszystą masę. Stopniowo dodaję masę orzechową. Ucieram.
Przekładanie ptysiów
Przestudzone ptysie przekrawam na pół. Przekładam kremem orzechowym i sklejam. Gotowe ptysie oprószam cukrem pudrem.