kuchenny świat

kuchenny świat

Złoty Ekspert
[Przepisów: 982]

Kruche ciasto z brzoskwiniami i budyniową pianką

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na ciasto z brzoskwiniami i budyniową pianką. Pyszne i kruche ciasto polecam na deser lub podwieczorek.

Kruche ciasto z brzoskwiniami i budyniową pianką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kruche ciasto z brzoskwiniami i budyniową pianką

Na ciasto :

  • 2 szklanki mąki
  • 4 żółtka
  • 200 gram masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka jogurtu
  • mąka do podsypania

Na piankę :

  • 4 białka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 budynie waniliowe ( na 0,5 l )

Ponadto :

Sposób przygotowania:

Kruche ciasto z brzoskwiniami i budyniową pianką
Do miski wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i dodajemy żółtka oraz pokrojone masło, jogurt i mieszamy do połączenia. Ciasto przekładamy na posypaną mąką stolnice i zagniatamy. Formujemy kulę i dzielimy na 2 nierówne części. Przekładamy do woreczków i wkładamy do zamrażarki na 30 minut.

W międzyczasie obieramy ze skórki brzoskwinie i kroimy w kostkę. Tortownicę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą.

Większą część ciasta rozwałkowujemy i wylepiamy tortownicę. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 180 stopni przez około 15 minut. Wyjmujemy i studzimy.

Białka ubijamy na sztywno pianę i wsypujemy cukier razem przez chwilę ubijamy i dosypujemy budynie w proszku. Mieszamy aż składniki się połączą.

Piankę wykładamy na podopieczny spód i układamy pokrojone brzoskwinie. Na wierzch ścieramy resztę ciasta na tarce o dużych oczkach i wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 minut.
Kruche ciasto z brzoskwiniami i budyniową pianką
Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miski i zagniatamy.
Kruche ciasto z brzoskwiniami i budyniową pianką
Do ubitej piany z cukrem wsypujemy proszek budyniowy.
Kruche ciasto z brzoskwiniami i budyniową pianką
Na piankę budyniową wykładamy pokrojone owoce.
Kruche ciasto z brzoskwiniami i budyniową pianką
Resztę ciasta ścieramy na tarce na wierzch.