Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Kakaowo-kokosowy placek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Prosty placek z kakao i kokosem.

Kakaowo-kokosowy placek Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kakaowo-kokosowy placek

 

  • Ciasto:
  • 1 szklanka cukru
  • 5 jajek
  • 1 i 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 3/4 kostki palmy
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • Masa:
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 1/2 kostki palmy
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki słodkiej śmietanki

Sposób przygotowania:

Kakaowo-kokosowy placek
Ciasto: Miękką palmę utrzeć z cukrem. Dodawać do niej po jednym jajku na przemian z przesianą z proszkiem do pieczenia mąką. Cały czas ucierać. Na koniec dodać kakao (można je wcześniej przesiać z mąką) i wymieszać. Masa: Palmę zagotować z cukrem, wiórkami kokosowymi i śmietaną. Masę gotować ok. 3-4 minuty cały czas mieszając, a następnie przestudzić. Ciasto przełożyć do natłuszczonej dużej formy, wyrównać powierzchnię. Na cieście rozłożyć kokosową masę. Ciasto piec w 180 stopniach przez ok. 35-40 minut (sprawdzić patyczkiem).
Kakaowo-kokosowy placek
Palma utarta z cukrem mąką proszkiem do pieczenia jajkami i kakao.
Kakaowo-kokosowy placek
Masa przygotowana z palmy cukru kokosu i śmietanki.
Kakaowo-kokosowy placek
Ciasto przelane do natłuszczonej foremki.
Kakaowo-kokosowy placek
Przestudzona kokosowa masa rozłożona na cieście.