Sposób przygotowania:
Kalafior czyli znowu obiad w piątek
Ugotować cały kalafior w solonej wodzie /1 łyżka soli na 3 l.wody/ pilnować żeby nie był za miękki.Po ugotowaniu odsączyć, ostudzić,delikatnie rozdzielić różyczki.Panierować najpierw w rozbełtanym jajku wymieszanym z przyprawą gyros lub wegeta, następnie w bułce tartej,Wkładać na patelnię na rozgrzany tłuszcz /może być margaryna Palma/ i podsmażać z każdej strony na złoty kolor. Można podawać z ziemniakami i surówką z czerwonej kapusty ale niekoniecznie.
Ziemniaki polać tłuszczem ze smażenia kalafiora, lub dodać masło i 2 łyżki śmietany i ugnieść jak purre.Naprawdę smaczne.
Ziemniaki polać tłuszczem ze smażenia kalafiora, lub dodać masło i 2 łyżki śmietany i ugnieść jak purre.Naprawdę smaczne.