Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Kalafior kiszony.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

jeśli kisimy ogórki, kapustę, pomidory to dlaczego nie zrobić tak z innymi warzywami ?

Kalafior kiszony. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kalafior kiszony.

 

  • 1 kalafior
  • kilka gałązek kopru
  • kilka ząbków czosnku
  • wiórki chrzanu
  • zalewa - 2 , 5 litra wody
  • 2 łyżki soli kamiennej
  • 1 łyżka cukru

 

Sposób przygotowania:

Kalafior kiszony.
przygotowanie jest bardzo proste - umyłam koper i kalafiora, przycięłam mu głąb od dołu. Róże kwiatu podzieliłam na mniejsze różyczki. Chrzan zestrugałam w cienkie wiórki, czosnek obrałam i zagotowałam zalewę. W wyparzonych słoikach na dnie ułożyłam porcje kopru, kilka wiórków chrzanu i ząbek czosnku. Słoje wypełniłam różyczkami warzywa, dość ciasno. Na wierzchu dodałam jeszcze po takiej samej porcji przypraw jak na dno. Całość zalałam gorącą zalewą i zakręciłam słoiki. Odstawiłam je na kilka dni żeby zaczął się proces kiszenia - stały sobie w kuchni, na szafce, na tacy bo mogą cieknąć. Po kilku dniach, gdy gwałtowne buzowanie się uspokoi, można je przenieść do spiżarki. Jeden dość duży kalafior wystarczy do napełnienia 4 słoików 0,9 l .
Kalafior kiszony.
kalafiora i koper opłukałam a czosnek i chrzan obrałam
Kalafior kiszony.
osączonego kalafiora podzieliłam na małe różyczki
Kalafior kiszony.
ułożyłam je w słojach lekko upychając i dodając przyprawy
Kalafior kiszony.
gdy słoiki były pełne całość zalałam gorącą solanką

Tagi:

kalafior