edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Kalafior kiszony z marchewką

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Zrobiłam tylko jeden słoik na spróbowanie i bardzo mi posmakował :)

Kalafior kiszony z marchewką Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kalafior kiszony z marchewką

 

  • Świeży kalafior
  • Marchewka
  • NA KAŻDY SŁOIK:
  • gałązka koperku z nasionami
  • kawałek chrzanu
  • ząbek czosnku
  • ZALEWA:
  • woda – najlepiej źródlana
  • sól niejodowana – 1 łyżka stołowa na każdy litr wody

Sposób przygotowania:

Kalafior kiszony z marchewką
Kalafiora umyłam i podzieliłam na małe różyczki. Marchew obrałam, umyłam, pokroiłam ukośnie w niegrube plastry. Do słoika o pojemności 0,9 litra włożyłam gałązkę kopru, obrany ząbek czosnku i obrany, drobniej pokrojony kawałek chrzanu. Różyczki kalafiora i plastry marchewki ułożyłam w słoiku jak najciaśniej. Wodę zagotowałam z solą i wrzątkiem zalałam warzywa. Zakręciłam i odstawiłam na tackę (przez pierwsze dni kiśnięcia lubi kipieć). Po dwóch tygodniach kalafior i marchewka były dobrze kwaśne i apetycznie chrupiące.
Kalafior kiszony z marchewką
Warzywa w słoiku przygotowane na zalanie słoną wodą.