ginowski75

ginowski75

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 74]

Kalafior smażony w panierce

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Kalafior w panierce to doskonały dodatek do drugiego dania lecz może być też głównym daniem wegetariańskim

Kalafior smażony  w panierce Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kalafior smażony w panierce

 

Sposób przygotowania:

Kalafior smażony w panierce
Kalafior kroimy na małe gałązki, myjemy odstawiamy do sitka aby nam obciekł z wody. Między czasie w małej miseczce rozbijamy jajka dodając kilka łyżek mleka całość dokładnie mieszamy widelcem( lub tym do mieszania jajek nie wiem jak się to nazywa). Jak kalafiora zleci cała woda sypiemy lekko solą i czarnym pieprzem po czym moczymy w jajkach. Na talerzu wysypujemy bułkę tartą i kalafior obtaczamy w niej i wkładamy na patelnię z rozgrzanym masłem. Smażymy na średnim ogniu żeby nam się bułka nie paliła a ładnie smażył kalafior dokładnie z każdej strony. Po usmażeniu odkładamy na następny talerz z ręcznikiem papierowym aby nam nadmiar tłuszczy został wchłonięty lecz można podać tez z masełkiem tak też jest dobre tyle że nie każdy to lubi :). Jeżeli ktoś lubi to pozostałym masełkiem ze smażenia polewamy na talerzu. Smażony kalafior może być jako dodatek do mięsa ale można go równie dobrze jeść samego jako danie główne wegetariańskie z dodatkami np sałaty z mozzarellą polecam wszystkim. Smacznego :)
Kalafior smażony  w panierce
kalafior tniemy na małe gałązki i myjemy dokładnie
Kalafior smażony  w panierce
pokrojony umyty kalafior odstawiamy aby nam odszedł nadmiar wody
Kalafior smażony  w panierce
smażymy na małym ogniu na 1/2 kostce masła
Kalafior smażony  w panierce
usmażony kalafior przekładamy na ręcznik papierowy