jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Kalafior w cieście

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

kalafior w cieście, rewelacyjne danie doskonały w letnie upały

Kalafior w cieście

Składniki:

Kalafior w cieście

 

Sposób przygotowania:

Kalafior w cieście
Kalafior włożyć do garnka z wodą i posolić, kalafior powinien być zanurzony w wodzie. Wsypać przyprawy, zagotować i zostawić na 15 minut. Wyjąć kalafior i osączyć na sitku. 1/4 litra wody zagotować z 1/4 litra wody po kalafiorze, dodać masło. Wsypać mąkę i zamieszać drewnianą łyżką, aż powstanie gładkie, geste ciasto. Garnek zdjąć z ognia. Rozbić jajka, następnie dodawać ostrożnie do ciasta. Doprawić solą i gałką muszkatałową. Kalafior włożyć do płaskiego żaroodpornego naczynia. Polać ciastem. Piec 30 minut w rozgrzanym do 225 stop. C. piekarniku.